Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China îl îndeamnă pe Joe Biden la 'prudenţă' după afirmaţiile legate de Taiwan şi avertizează Slovacia şi Cehia

Agerpres - Reuters
Joe Biden

China l-a îndemnat vineri la 'prudenţă' pe preşedintele american Joe Biden după ce acesta a afirmat că Statele Unite sunt pregătite să apere militar Taiwanul în cazul unei invazii a armatei chineze, transmite AFP.

Declaraţia preşedintelui Biden vine în contradicţie cu politica de lungă durată a SUA, zisă 'de ambiguitate strategică', în virtutea căreia Washingtonul ajută Taiwanul să-şi construiască şi întărească apărarea, dar fără a promite explicit că îi va veni în ajutor în cazul unui atac, potrivit Agerpres.

Insula are o guvernare proprie după victoria comuniştilor asupra părţii continentale a Chinei în 1949, dar Beijingul consideră acest teritoriu drept parte a sa şi ameninţă cu recurgerea la forţă dacă Taiwanul îşi va proclama oficial independenţa.

Preşedintele chinez Xi Jinping şi-a reafirmat recent voinţa de a se ajunge la o reunificare 'paşnică', iar China şi-a intensificat presiunea militară şi diplomatică asupra Taiwanului pentru a-l obliga să accepte suveranitatea Beijingului.

'În ce priveşte chestiunile legate de interesele sale fundamentale, precum suveranitatea şi integritatea teritorială, China nu va lăsa loc de niciun compromis', a afirmat vineri în faţa presei Wang Wenbin, purtător de cuvânt al MAE de la Beijing.

'Îndemnăm partea americană (...) să acţioneze cu prudenţă în problema Taiwanului şi să se abţină să trimită semnale greşite militanţilor taiwanezi pentru independenţă, pentru a nu dăuna grav relaţiilor sino-americane', a adăugat el.

'Da, avem un angajament în acest sens', a declarat joi Joe Biden într-o discuţie cu alegători din Baltimore, întrebat dacă Statele Unite sunt pregătite să intervină militar Taiwanul în cazul unui atac al Chinei.

El făcuse în această vară o promisiune similară, vorbind despre un 'angajament sfânt' de apărare a aliaţilor din NATO şi 'la fel cu Japonia, Coreea de Sud şi Taiwan'.

După declaraţiile de joi seara ale preşedintelui, Casa Albă a transmis presei că politica SUA faţă de Taiwan 'nu s-a modificat'.

'Suspectez că Biden nu încerca să anunţe o modificare anume. Fie nu a fost atent la ce a spus, fie avea în mod deliberat un ton mai dur, din cauza felului în care Beijingul şi-a înmulţit hărţuirile militare împotriva Taiwanului în ultimul timp', a comentat pentru AFP Richard McGregor, cercetător la Lowy Institute din Australia.

Întrebat dacă SUA sunt în măsură să facă faţă dezvoltării programelor militare ale Chinei, Joe Biden a răspuns de asemenea afirmativ.

'China, Rusia şi restul lumii ştiu că noi dispunem de cea mai puternică capacitate militară din lume', a spus el.

Biden şi-a reiterat însă voinţa de a nu se angaja într-un nou război rece cu Beijingul.

În briefingul de presă de vineri, purtătorul de cuvânt chinez a avertizat totodată Cehia şi Slovacia că nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii despre 'măsurile necesare' pe care China le va lua pentru a-şi apăra suveranitatea, transmite Reuters.

Avertismentul survine înaintea vizitelor pe care le va face ministrul de externe taiwanez Joseph Wu în cele două ţări europene săptămâna viitoare. În Slovacia, Wu va lua parte la un forum organizat de un think-tank local, după care se va deplasa la Praga, unde se va întâlni cu preşedintele camerei legislative superioare, Milos Vystrcil, şi cu primarul capitalei, Zdenek Hrib.

Întrebat dacă Beijingul va lua măsuri împotriva Cehiei şi Slovaciei, purtătorul de cuvânt a spus că 'vor fi luate măsuri adecvate şi necesare pentru a apăra cu fermitate suveranitatea naţională şi integritatea teritorială. Nimeni nu ar trebui să-şi facă iluzii în legătură cu aceasta'.

China se află deja într-o dispută cu Lituania, marcată de rechemarea reciprocă a ambasadorilor, după ce aceasta a dat undă verde deschiderii unei reprezentanţe a Taiwanului pe teritoriul statului baltic.

Taiwanul nu are relaţii diplomatice cu niciun stat european cu excepţia Vaticanului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.