Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China începe scandalul: Nu vrea scut antirachetă american în Coreea de Sud

china

Desfăşurarea unui sistem antirachetă american în peninsula coreeană, în replică la programele balistic şi nuclear ale Coreii de Nord, ar ameninţa interesele strategice ale Chinei, a declarat luni un oficial de la Beijing citat de AFP.

Washingtonul şi Seulul au anunţat săptămâna trecută convorbiri privind introducerea sistemului aşa-numit THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) după un test nuclear al Phenianului în ianuarie, urmat de lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune la începutul lui februarie. 'Ne opunem cu fermitate tentativelor ţărilor implicate de a aduce atingere intereselor strategice şi de securitate ale Chinei, utilizând chestiunea nucleară drept pretext', a declarat Hong Lei, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, în cadrul unui briefing de presă. China este 'grav preocupată de eventuala desfăşurare a sistemului THAAD', a adăugat el, declarând 'că va acoperi o rază de acţiune care merge dincolo de nevoile de apărare ale peninsulei coreene'.

Beijingul invocă argumentul că un scut antirachetă ar provoca o cursă a înarmării în regiune. Sistemul THAAD lansează rachete concepute pentru a intercepta şi distruge rachete balistice în momentul în care acestea sunt pe punctul de a intra în atmosferă, în timpul ultimei lor face de zbor. Dispozitivele interceptoare nu sunt echipate cu încărcătură şi se folosesc de energia cinetică pentru a-şi distruge ţinta. China l-a convocat pe ambasadorul Coreii de Sud la Beijing după anunţarea de către Seul a discuţiilor cu SUA, care ar urma să înceapă din această săptămână. 'Nu vom permite să se aducă atingere drepturilor noastre legitime şi intereselor noastre de securitate naţională', a spus Hong Lei.

Beijingul a făcut apel la reluarea discuţiilor privind programul nuclear nord-coreean, subliniind că sancţiunile nu reprezintă un scop în sine. Ziarul oficial China Daily a pledat luni, într-un editorial, pentru noi măsuri ale ONU care 'sunt cu adevărat de impact', dar a adăugat că desfăşurarea unui scut antirachetă ar putea împiedica un acord asupra unei rezoluţii. Ideea că o prăbuşire a regimului nord-coreean ar duce la realizarea unei Corei reunificate aliniate sub politica SUA îngrijorează puternic China. SUA au anunţat că refuză să reia discuţiile cu Phenianul, atâta timp cât Coreea de Nord nu pune capăt programului său nuclear, o poziţie care ar fi dus la impasul actual, potrivit Beijingului. Pe de altă parte, SUA fac presiuni asupra Chinei, care menţine în viaţă economia Coreii de Nord, să-şi utilizeze influenţa pentru a obţine schimbarea comportamentului statului vecin comunist, anunță Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.