Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China îşi apără centrele sale controversate "de formare profesională" din regiunea uigură Xinjiang

www.blogs.bath.ac.uk
China

China a continuat să-şi apere luni centrele sale controversate "de formare" din Xinjiang, unde ar fi deţinuţi peste un milion de musulmani, după publicarea de documente guvernamentale explozive ce detaliază supravegherea şi controlul asupra populaţiei uigure din această vastă regiune ce se învecinează cu Asia Centrală, informează AFP, potrivit Agerpres.

Luna trecută, cotidianul New York Times a publicat peste 400 de pagini de documente secrete ce dezvăluie mecanismele de supraveghere puse în aplicare în Xinjiang, ca reacţie la atentatele atribuite separatiştilor sau islamiştilor de etnie uigură. 

Subiectul a luat săptămâna trecută o turnură politică în SUA, după aprobarea în Camera Reprezentanţilor a unui proiect de lege care cere impunerea de sancţiuni împotriva unor înalţi responsabili chinezi din Xinjiang. 

Experţi şi organizaţii de apărare a drepturilor omului acuză Beijingul că a internat în Xinjiang mai mult de un milion de musulmani, în principal de etnie uigură. 

În timpul unei conferinţe de presă organizate luni la Beijing, preşedintele regiunii, Shohrat Zakir - de etnie uigură - a dezminţit aceste cifre. Cu toate acestea el nu a indicat numărul de persoane care au trecut prin ceea ce Beijingul califică drept "centre de formare profesională", adăugând că "oamenii intră şi ies" de acolo.

Citește și: China: Instituțiile publice sunt obligate să renunţe la programe şi echipamente informatice străine

Potrivit Beijingului, aceste instituţii sunt menite să prevină extremismul şi radicalizarea datorită predării dialectului mandarin şi a unor competenţe profesionale. "Cu ajutorul guvernului, elevii au găsit un loc de muncă stabil şi şi-au îmbunătăţit calitatea vieţii", a dat asigurări Zakir. 

Xu Hairong, responsabil al Partidului Comunist Chinez (PCC) din oraşul Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, a criticat New York Times pentru scurgerile de documente şi a acuzat publicaţia că "deformează şi calomniază cu reavoinţă" centrele de formare. 

Marţi, Camera Reprezentanţilor a SUA a aprobat cu o majoritate zdrobitoare un proiect de lege cu privire la uiguri. Textul, care cere adoptarea de sancţiuni împotriva Beijingului ca răspuns la internarea de musulmani, mai trebuie să fie validat de Senat, unde ar urma să primească un sprijin considerabil, înainte de a fi trimis pentru aprobare lui Donald Trump. 

Ca răspuns, mass-media chineze au organizat un contraatac în ultimele zile, publicând pe Twitter imagini video subtitrate în engleză ale unor atacuri sângeroase care au lovit Xinjiang. 

În timpul conferinţei de presă de luni, oficiali chinezi au difuzat de asemenea fragmente dintr-un document oficial despre lupta antiteroristă din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.