Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China nu l-a ajutat până acum pe Putin, susțin oficiali americani

vestidinrusia.ro
sua china rusia

La două luni după ce a avertizat că Beijingul pare pregătit să ajute Rusia în războiul din Ucraina, înalți oficiali americani spun că nu au observat sprijinul militar și economic al Chinei, o evoluție binevenită în relația tensionată dintre SUA și China, scrie Reuters.

Oficialii americani au declarat pentru Reuters în ultimele zile că rămân precauți cu privire la sprijinul de lungă durată al Chinei pentru Rusia în general, dar că sprijinul militar și economic de care își fac griji nu a avut loc, cel puțin deocamdată.

Informația vine într-un moment crucial.

Președintele Joe Biden se pregătește pentru o călătorie în Asia la sfârșitul acestei luni, dominată de modul de a face față ascensiunii Chinei, iar administrația sa urmează să lanseze în curând prima sa strategie de securitate națională care se referă la China ca mare putere.

Pe lângă faptul că nu susține direct efortul de război al Rusiei, China a evitat să încheie noi contracte cu Rusia în domeniul energetic, în ciuda unor prețuri preferențiale oferite de ruși. În martie, grupul de stat Sinopec a suspendat discuțiile despre o investiție majoră în petrochimie și o afacere de comercializare a gazelor în Rusia.

Luna trecută, reprezentantul SUA la ONU a salutat abținerea Chinei la voturile ONU pentru a condamna invadarea Ucrainei de către Rusia ca fiind o „victorie”, subliniind faptul că echilibrul impus de Beijing între Rusia și Occident poate fi cel mai bun rezultat pentru Washington.

Cu toate acestea, China a refuzat să condamne acțiunile Rusiei în Ucraina și a criticat sancțiunile occidentale asupra Moscovei.

Volumul comerțului dintre Rusia și China a crescut și el în primul trimestru, iar cele două puteri au anunțat un parteneriat „fără limită” în februarie.

Ambasada Beijingului la Washington a publicat luni un buletin informativ de 30 de pagini în care acuză Statele Unite că răspândesc „falsuri” pentru a discredita China în privința situației din Ucraina, inclusiv printr-o scurgere în presă a unor informații care arătau că Rusia a căutat ajutor militar chinez. Ambasada a remarcat că oficialii americani au spus de atunci că nu au văzut nicio dovadă că China ar oferi un astfel de sprijin.

Biden însuși nu a vorbit despre faptul că China ar ajuta Rusia de când le-a spus reporterilor la Bruxelles, pe 24 martie, că, într-un apel telefonic cu președintele chinez Xi Jinping, „s-a asigurat că a înțeles consecințele”.

Secretarul de stat Antony Blinken a declarat săptămâna trecută în Congres că China se confruntă cu „riscul reputațional semnificativ” de a fi aliatul Rusiei și că „deocamdată nu vedem un sprijin semnificativ din partea Chinei pentru acțiunile militare ale Rusiei”.

Biden urmează să viziteze Tokyo și Seul în ceea ce va fi prima sa călătorie în Asia în calitate de președinte - una care nu va include o oprire în China. El se va întâlni și cu lideri indieni și australieni, în timpul unei întâlniri „Quad” la Tokyo.

China a făcut din Rusia o parte cheie a strategiei sale de politică externă pentru a contracara Occidentul. Administrația Biden era îngrijorată că Xi plănuia să ofere sprijin direct președintelui rus Vladimir Putin, în timp ce campania sa din Ucraina se confrunta cu probleme, a declarat un oficial american.

Acest lucru nu s-a întâmplat până acum, dar Washingtonul și aliații săi continuă să monitorizeze îndeaproape nivelul de asistență, a spus oficialul.

Bonnie Glaser, expert la German Marshall Fund, a declarat că avertismentele dure din partea SUA și a Uniunii Europene au dat roade până acum.

„Au existat mesaje consistente că, dacă China face acest lucru, se va confrunta cu consecințe grave. Se pare că până acum, chinezii nu au făcut-o”, a spus aceasta.

Cu toate acestea, oficialii americani rămân îngrijorați de refuzul Chinei de a condamna acțiunile Rusiei în Ucraina.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.