Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China răsucește cuțitul în rana tibetană

hrw.org
china tibet

La 70 de ani de la ocuparea Tibetului de „trupele de eliberare” ale Chinei, instalate pe platoul tibetan cu scopul de a alunga „invadatorii” englezi, președintele Chinei face o vizită oficială în regiunea autonomă, pentru prima oară după 31 de ani. Pentru chinezi, Tibetul a fost considerat mereu un teritoriu național, în timp ce platoul și-a afirmat dorința de separare cel puțin culturală de China. Există încă numeroase controverse legate de statutul Tibetului, regiune autonomă pe care comunitatea internațională nu o recunoaște ca parte a teritoriului chinez. Mai mulți călugări și învățați tibetani au luat calea exilului și au format inclusiv guverne din exil, în India, consideră de tibetani sursa budismului. Actualul Dalai Lama, devenit extrem de popular la nivel internațional, a ținut numeroase discursuri în care a acuzat o politică agresivă a statului chinez pentru asimilarea forțată a tibetanilor și distrugerea culturii acestora. Beijingul neagă toate acuzațiile și spune că vrea să dezvolte economic această regiune în care majoritatea largă a populației trăiește în mediul rural.

Liderul de la Beijing a sosit miercuri în localitatea Nyingchi, din sud-estul regiunii autonome, a anunţat vineri agenţia Xinhua după 48 de ore. Xi Jinping se află în prezent într-o vizită în Tibet, prima vizită efectuată de un preşedinte chinez pe "Acoperişul Lumii" în ultimii 31 de ani, a informat presa oficială chineză, relatează AFP.

Semn al sensibilităţii politice a regiunii, doar un preşedinte chinez în exerciţiu a mers în vizită în Tibet de la fondarea Republicii Populare Chineze în 1949: Jiang Zemin, în iulie 1990. Înainte de a deveni preşedinte, Xi Jinping a mers şi el în Tibet. Acest lucru s-a întâmplat în iulie 2011, cu ocazia celei de-a 60-a aniversări a "eliberării paşnice" a Tibetului. Xi Jinping era atunci vicepreşedinte al Chinei.

Potrivit imaginilor difuzate de televiziunea naţională, Xi Jinping a salutat la coborârea din avion o mulţime îmbrăcată în costume tradiţionale, fluturând drapelul Chinei.

Vizita sa coincide cu marcarea a 70 de ani de la invadarea Tibetului de către trupele comuniste, un eveniment sărbătorit la Beijing ca o "eliberare paşnică".

Xi Jinping a luat joi un tren cu destinaţia Lhasa, capitala tibetană.

După revoltele anti-chineze din 2008, Beijingul a investit masiv în Tibet în speranţa de a combate influenţa lui Dalai Lama, liderul spiritual tibetan care trăieşte în exil în India din 1959.

Protestele nu au dispărut însă, apărând sporadic sub forma autoincendierii unor călugări budişti devotaţi lui Dalai Lama.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.