Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China nu schimbă discursul: reafirmă suveranitatea asupra Taiwanului şi taie orice speranță aspiraţiilor separatiste

adobe.com
china taiwan

Qin Gang, ministrul chinez de Externe, a reafirmat, vineri, că ambele părţi ale Strâmtorii Taiwan aparţin Chinei, denunţând acuzaţiile privind tentative de perturbare a stabilităţii şi ambiţiile separatiste ale Administraţiei de la Taipei, informează agenţia Reuters, citată de Mediafax.

"În ultima perioadă, a fost o retorică absurdă prin care China este acuzată de modificarea statutului, perturbarea păcii şi a stabilităţii în Strâmtoarea Taiwan. Această logică este absurdă, iar concluzia este periculoasă", a afirmat Qin Gang, într-un discurs rostit la Forumul Lanting din Shanghai.

"Oamenii care gândesc corect pot vedea cine este implicat în acţiuni hegemonice de intimidare (...). Nu China continentală, ci forţele separatiste care vor independenţa Taiwanului şi câteva ţări încearcă să afecteze actualul statut. Cei ce practică jocul cu focul se vor arde la un moment dat", a atras atenţia ministrul chinez de Externe.

China a efectuat exerciţii aeriene şi navale de amploare în jurul Taiwanului ca reacţie la întâlnirea pe care preşedintele taiwanez, Tsai Ing-Wen, a avut-o în Statele Unite cu preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy. Beijingul consideră că deplasarea preşedintelui Taiwanului în SUA a subminat principiul politic "o singură Chină". Statele Unite menţin o poziţie de "ambiguitate politică" în problema Taiwanului, nerecunoscând independenţa teritoriului chinez, dar oferind susţinere Administraţiei separatiste de la Taipei.

Context

Administraţia de la Beijing a evidenţiat în mai multe rânduri ambiţia de a reuşi reunificarea cu Taiwanul şi nu a exclus utilizarea forţei militare. Joseph Wu, ministrul de Externe de la Taipei, a avertizat joi că se teme că armata chineză ar putea lansa o invazie în anul 2027. "Noi tratăm cu foarte multă seriozitate ameninţarea militară chineză. Cred că 2027 este anul pe care trebuie să îl luăm în serios", a afirmat Joseph Wu, într-un interviu acordat postului LBC.

În urmă cu câteva zile, Annalena Baerbock, ministrul de Externe al Germaniei, a acuzat China că ar încerca să modifice ordinea internaţională bazată pe reguli, susţinând că Uniunea Europeană nu trebuie să asiste pasiv la presiunile exercitate de Beijing asupra unor state asiatice. "Mulţi dintre partenerii noştri din Asia simt deja cum China încearcă să înlocuiască ordinea internaţională bazată pe reguli cu propriile reguli. China susţine că nu sunt reguli, deşi a ratificat tratate internaţionale. Europenii nu trebuie să se ascundă într-o cochilie", a afirmat Baerbock. "O operaţiune militară chineză în Taiwan ar fi un scenariu de groază, care ar genera unde de şoc" asupra economiilor Chinei şi Germaniei. "Urmărim cu multă îngrijorare tensiunile din Strâmtoarea Taiwan", a subliniat Baerbock. În replică, Beijingul a acuzat statele occidentale că susţin aspiraţiile separatiste ale Taiwanului.

În schimb, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat recent, cu ocazia unei vizite de stat în China, că Uniunea Europeană nu trebuie să urmeze strict politicile Washingtonului sau Beijingului în problema Taiwanului. "Cel mai rău lucru ar fi ca noi, europenii, să devenim imitatori, să ne adaptăm la ritmul american sau la reacţiile exagerate ale Chinei", a declarat Macron.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.