Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China respinge acuzaţiile Australiei că ar comite 'acte de intimidare' pe mare

nava de lupta

China a acuzat luni Australia că "transmite informaţii false" după declaraţii făcute de Canberra conform cărora o navă chineză ar fi dirijat un laser spre un avion militar australian ca un "act de intimidare", relatează AFP.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt tensionate de mai mulţi ani, pe fondul unor diferende comerciale, dar în special diplomatice, Beijingul nevăzând cu ochi buni întărirea alianţei dintre australieni şi americani pentru contracararea influenţei chineze în Asia-Pacific, potrivit Agerpres.

Conform Ministerului Apărării australian, două nave ale marinei chineze navigau joi în largul coastei de nord a Australiei când una dintre ele a vizat un avion de supraveghere australian cu un laser, ceea ce "ar fi putut pune în pericol vieţi".

"Nu îl pot considera decât un act de intimidare", a reacţionat premierul Scott Morrison.

Acuzaţiile Australiei sunt "nefondate", a reacţionat luni Wang Wenbin, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, în opinia căruia mişcările navelor incriminate în apele internaţionale erau "perfect legitime şi legale".

"Cerem instant Australiei să respecte drepturile legitime ale navelor chineze în respectivele ape, conform dreptului internaţional, şi să înceteze să difuzeze informaţii false despre China". a adăugat el.

Într-un comunicat, Ministerul Apărării chinez a acuzat avionul australian că s-a apropiat la mai puţin de patru kilometri de nave chineze şi că a lansat în jur dispozitive acustice de detectare.

"Aceste provocări premeditate pot duce uşor la neînţelegeri şi la erori de judecată. Ele sunt o ameninţare pentru securitatea navelor, aeronavelor şi personalului celor două părţi", a denunţat purtătorul de cuvânt Tan Kefei.

Canberra a acuzat armata chineză încă din 2019 că a vizat cu laserele sale aparate militare de zbor australiene.

Atunci a fost vorba de elicoptere, luate ca ţinte în Marea Chinei de Sud, unde tensiunile sunt puternice între Beijing, de o parte, şi Washingtonul şi aliaţii săi, de cealaltă parte.

În numele unor motive istorice, China revendică aproape toată această zonă maritimă bogată în resurse naturale, unde şi alte ţări riverane au de asemenea pretenţii de suveranitate, cum ar fi Filipine, Malaezia, Vietnam sau Brunei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.