Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China se pregătește de un nou tip de război! Metaversul - câmpul de luptă pentru care se pregătește Beijingul: 'Prezintă pericolul foarte real'

Radu Pop
techwireasia.com
metaverse

Joe Robinson, fost ofițer militar și director executiv al companiei britanice de tehnologie Improbable Defense, semnează un editorial în The Telegraph în care atrage atenția asupra „războiului” din metaverse, noua tehnologie tot mai prezentă în societate. Redăm mai jos editorialul reluat de blacknews.ro.

„Marea Britanie ar putea conduce lumea occidentală în construirea unui metavers de securitate națională.

Astăzi, securitatea națională este definită de superioritatea tehnologică – dar, în ciuda eforturilor Marii Britanii, adversarii profită de avantaj. Imaginează-ți amenințările cu care ne-am putea confrunta dacă statele adversare ar reuși să profite de tehnologiile „metaverse” emergente: de la dezinformare, subversie politică, spălare de bani, fraudă și extorcare, la supraveghere, spionaj industrial, exploatarea persoanelor vulnerabile și atacuri cibernetice.

China a dezvoltat deja o strategie deliberată de a folosi inteligența artificială pentru a crește ritmul și potența acestor amenințări. Există acum dovezi că Beijingul valorifică diverse tehnologii emergente centrate în jurul metaversului (o rețea de lumi online din ce în ce mai realiste), cum ar fi simularea, inteligența artificială, blockchain, social media și realitatea virtuală – pentru a-și îmbunătăți și mai mult arsenalul tehnologic și a dezvolta un metavers pentru război.

Deci cum ar putea arăta un metavers pentru război? Imaginează-ți dacă un stat național ar putea recrea cu fidelitate realitatea într-o lume virtuală; unde sunt reunite modele computerizate detaliate ale domeniilor fizic, uman, informațional, economic și industrial, puse la dispoziția a până la 1.000 de părți interesate, de la oameni de știință până la oficiali guvernamentali până la lideri militari, în același spațiu virtual persistent, imersiv și sigur, pentru a colabora și a adresa întrebări importante „cum ar fi dacă”. Planuri de testare. Strategii de perfecționare. Antrenearea forțelor. Explorează vulnerabilitățile și cercetează punctele slabe ale adversarilor lor. Și faceți toate acestea la viteza mașinii și în secret.

Acest metavers pentru război nu este science fiction. Aceste capacități există astăzi. Știu asta deoarece compania mea construiește unele dintre tehnologiile de bază. Tehnologiile metaversale oferă statelor naționale avantajul în noua epocă a conflictelor constante și nerestricționate care au loc în zona gri, unde națiunile concurează pentru putere și avantaj în starea ambiguă dintre pace și război.

Vestea bună este că comunitatea de securitate națională din Marea Britanie dezvoltă și pune în aplicare diverse tehnologii metaverse.

Vestea proastă este că ne mișcăm prea încet și fără o coeziune adecvată între departamente și între aliați. Creșterea metaversului prezintă pericolul foarte real ca forțele noastre armate și aparatul de securitate națională să rămână în urmă.

China face progrese rapide. Platforma de bază – sau instalațiile sanitare – care permite existența unui astfel de metavers pentru război este complexă și costisitoare de construit, dar progresele din industria jocurilor au generat descoperiri majore. Industria jocurilor din China rivalizează cu toate celelalte, iar firmele sale de vârf și-au exprimat angajamentul față de dezvoltarea tehnologiilor metaverse în pas cu guvernul.

Institutul Chinez pentru Relații Internaționale Contemporane, un think tank administrat de stat afiliat cu Ministerul Securității Statului, a publicat o lucrare de cercetare la sfârșitul anului 2021, subliniind „semnificația securității naționale” a metaversului pentru guvernul chinez, anunțând oportunitatea oferită prin dezvoltarea unei „hegemonii tehnologice” asupra metaversului.

Acest lucru este consolidat și accelerat de politica Chinei de fuziune civil-militară – o colaborare profundă promovată între stat, industrie și mediul academic care transformă tehnologia comercială în capabilități militare. Luna aceasta, China și-a înființat primul grup industrial metavers sub China Mobile and Communications Association, care include China Mobile și China Unicom, deținute de stat. Yu Jianing, directorul executiv al Comitetului pentru Industria Metaverse, a declarat că grupul se va concentra pe consolidarea inovației pentru industria metaversului, precum și pe promovarea colaborării între companii.

Jason Bruzdzinski, expert în capacități de informații chineze la Mitre Corporation, a remarcat în noiembrie 2021: „Abilitatea de a transmite date din lumea fizică în care senzorii colectează informații, fuzionate cu o lume sintetică care reprezintă domeniul cibernetic și al informației poate oferi oamenilor analiză cu acces la această lume virtuală pentru a profita de un sistem paralel pentru luarea de decizii… Chinezii au acaparat deja o pagină din știința modernă a modelării și simulării.” Aici Bruzdzinski descrie propriul metavers al Chinei pentru război.

Deci, cum se confruntă Marea Britanie cu aceste provocări? În ciuda unei istorii bogate de valorificare a inovației britanice în sprijinul obiectivelor de securitate națională și a unui nou cadru de firme de software comercial axate pe apărare care apar în Marea Britanie, comunitatea de apărare și securitate națională continuă să se lupte pentru a trece noile tehnologii civile în capacități militare pe termen lung.

Pe scurt, spre deosebire de China, nu avem o versiune a „fuziunii civilo-militare”. Noile politici, elaborate ca parte a strategiei industriale de apărare și securitate, au fost concepute pentru a aborda acest lucru, dar progresul este lent. Această întârziere este agravată de resurse. Majoritatea creșterii bugetului apărării în 2021 este încă cheltuită pe hardware din secolul XX și nu pe software-ul modern necesar pentru a contracara progresele Chinei.

În ciuda provocărilor, Regatul Unit are un set unic de blocuri naționale – tehnologice, științifice și academice – care i-ar putea permite să conducă lumea occidentală în construirea unui metavers de securitate națională care să rivalizeze cu China. Acum este momentul să profitați de aceste oportunități. Trebuie să integrăm propria noastră aromă de fuziune civil-militară în comunitatea de securitate națională pentru a valorifica cele mai bune capabilități ale națiunii – și să facem acest lucru rapid. China armonizează metaversul. Marea Britanie ar trebui să riposteze", se arată în analiză.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.