Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi India au convenit să restabilească pacea la frontiera comună disputată

www.idrw.org
China India

China şi India au anunţat joi că au convenit asupra detensionării la frontiera comună disputată din Himalaya, precum şi asupra unor măsuri de restabilire a 'păcii şi liniştii' în regiune, transmite Reuters, citând un comunicat comun al celor două diplomaţii.

Ministrul chinez de externe, Wang Yi, şi omologul său indian, Subrahmanyam Jaishankar, s-au întâlnit joi la Moscova, în marja unei reuniuni a Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai, potrivit agerpres.ro.

Citește și: EXCLUSIV - Troc avansat în PSD: Locuri eligibile la parlamentare, la schimb cu securizarea unor primării importante (surse)

Acordul în cinci puncte survine după o nouă ciocnire produsă între cele două armate în zona de frontieră din vestul Himalayei la începutul acestei săptămâni.

China şi India s-au acuzat reciproc de încălcarea protocolului ce interzice folosirea armelor de foc la frontieră.

În comunicatul comun se menţionează că situaţia actuală de la graniţă nu este în interesul niciuneia din părţi şi că trupele trebuie să se dezangajeze rapid şi să reducă tensiunile.

Citește și: Provocarea anului 2020 - Lumea va trece într-o nouă etapă. Ce ne așteaptă în 'Era Dezordinii'

Potrivit diplomaţiei chineze, Wang i-a transmis omologului său indian că este 'imperativ să se pună capăt imediat provocărilor precum trasul cu arma şi alte acţiuni periculoase ce încalcă angajamentele asumate de cele două părţi'.

Wang a mai spus că întregul personal şi echipament militar care a încălcat frontiera trebuie retras şi că trupele de la graniţă de ambele părţi 'trebuie să se dezangajeze rapid' pentru dezamorsarea tensiunilor.

Cotidianul chinez Global Times, un influent tabloid publicat de ziarul oficial al Partidului Comunist Chinez, a scris, într-un editorial apărut joi seară, că orice discuţii cu India trebuie însoţite de 'starea de pregătire de luptă'.

Citește și: FOTO - Guvernul a angajat fără concurs o cântăreață, de numai 24 de ani, pentru a monitoriza spitalele regionale

'Partea chineză trebuie să fie pe deplin pregătită să întreprindă acţiuni militare atunci când angajamentele diplomatice eşuează, iar trupele sale de frontieră trebuie să fie capabile să răspundă la urgenţe şi să fie gata de luptă în orice moment', a scris Global Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.