Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China și SUA au dat FLIT OMS: NU s-au înscris pe lista țărilor care așteaptă un vaccin pentru coronavirus

coronavirus vaccin

Peste 60 de ţări bogate, însă nu China şi nici Statele Unite, au aderat la un dispozitiv implementat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru a facilita accesul ţărilor sărace la un vaccin împotriva noului coronavirus, potrivit unei liste publicate luni, relatează AFP, conform Agerpres.

TOPUL ELITELOR: București, Ilfov și Timiș sunt cele mai puternice județe din România în fucție de cifa de afaceri

 

În contextul în care numeroase ţări nu dispun de resurse pentru a dezvolta vaccinuri proprii, OMS a anunţat în urmă cu câteva săptămâni lansarea, în colaborare cu Alianţa Globală pentru Vaccinuri şi Imunizare (GAVI), a unui dispozitiv de acces mondial la un vaccin contra COVID-19, cunoscut sub denumirea de COVAX (COVID-19 Vaccine Global Access).

Apoi, OMS a cerut la sfârşitul lunii august ţărilor care pot să se autofinanţeze să îşi ia angajamente ferme aderând la acest mecanism înainte de 18 septembrie şi să demareze plăţile iniţiale cel mai târziu până pe 9 octombrie.

Peste 90 de ţări sau entităţi statale cu venituri mici şi medii s-au alăturat acestui dispozitiv, dar şi 64 de ţări cu venituri mari, a precizat OMS într-un comunicat difuzat luni. Printre cele din urmă se află şi angajamentele luate de Comisia Europeană în numele celor 27 de ţări membre ale Uniunii Europene, alături de Norvegia şi de Islanda.

Statele Unite, care şi-au confirmat în mod oficial retragerea din OMS la începutul lunii iulie, nu figurează pe această listă. La fel se întâmplă şi în cazul Chinei, unde primele cazuri cu noul coronavirus au fost detectate la sfârşitul lui decembrie 2019.

Întrebat de jurnalişti despre absenţa Chinei de pe această listă, directorul general al GAVI, Seth Berkely, s-a limitat să spună într-o conferinţă de presă că "scopul COVAX este acela de a colabora cu toate ţările lumii" şi dialogul urmează să continue cu autorităţile de la Beijing.

"Obiectivul nostru este acela de a dispune de 2 miliarde de doze de vaccin până la sfârşitul anului 2021. Suntem încurajaţi să vedem că un număr mare de ţări s-au angajat în mecanismul COVAX", a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

OMS şi partenerii săi vor începe de acum să semneze acorduri oficiale cu producătorii de vaccinuri pentru a obţine dozele necesare "cu scopul de a pune capăt fazei acute a pandemiei până la sfârşitul anului 2021", a transmis OMS într-un comunicat.

Mecanismul COVAX face parte din ACT-Accelerator, dispozitivul internaţional creat de ONU pentru a accelera accesul echitabil la mijloacele de luptă împotriva COVID-19. ONU nu a primit deocamdată decât 3 miliarde de dolari din suma cerută de 38 de miliarde de dolari.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.