Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China şi Taiwan, o nouă dispută pe tema vaccinurilor anti-COVID-19

smartradio.ro
vaccin astrazeneca

China şi Taiwan s-au acuzat din nou luni pe tema vaccinurilor anti-COVID-19, Beijingul declarând că serul nu ar trebui să fie un instrument politic, în timp ce partidul la putere în Taiwan a spus că China împiedică insula să le acceseze la nivel internaţional, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.

Disputele continuă de când a început pandemia, pornind de la transparenţa Chinei în legătură cu răspândirea virusului şi până la lipsa accesului total al Taiwanului la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, agravând legăturile deja proaste, comentează sursa citată.

Japonia a anunţat vineri că va lua în considerare să ofere vaccinuri anti-COVID-19 altor ţări, în timp ce o comisie a partidului la putere a cerut ca o parte din stocul de doze AstraZeneca Plc să fie furnizată Taiwanului, care a salutat vestea.

Taiwanul se confruntă cu o creştere a infecţiilor la nivel intern şi a vaccinat mai puţin de 2% din populaţia sa, în timp ce Japonia şi-a asigurat peste 400 milioane de doze, dublu faţă de cât ar avea nevoie populaţia sa adultă.

Exprimându-se la Beijing, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez Wang Wenbin a spus că "a observat" că Japonia nici măcar nu poate garanta propriei populaţii suficiente vaccinuri în acest moment şi că mulţi oameni în Taiwan au îndoieli cu privire la ofertă.

"Vreau să subliniez că asistenţa pentru vaccinare ar trebui să revină la scopul iniţial de a salva vieţi şi nu să fie redusă la un instrument de interes propriu politic", a spus el.

China a oferit vaccinuri Taiwanului, dar Taiwanul a spus că vaccinurile fabricate în China au prea multe probleme de siguranţă. Taiwanul a acuzat de asemenea China că a blocat un acord cu compania germană BioNTech SE, ceea ce Beijingul neagă.

Partidul Progresist Democrat (DPP) din Taiwan a declarat că comentariile Chinei făcute săptămâna trecută potrivit cărora Taiwanul nu va reuşi să se folosească de vaccinuri pentru a obţine independenţa arată că China este "sforarul din culise" ce împiedică accesul Taiwanului la vaccinuri la nivel internaţional.

Utilizarea pe scară largă a vaccinurilor este esenţială pentru controlul virusului, a mai comunicat DPP.

"Cu toate acestea, în faţa pandemiei, China s-a folosit de ele ca de un instrument politic pentru a împiedica Taiwanul să obţină vaccinurile din alte părţi din lume", a adăugat partidul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.