Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, anunț care dă fiori Occidentului: Beijingul se laudă că efectuat cu succes un test de interceptare a rachetelor balistice

racheta balistica Rusia

China a efectuat cu succes un test de interceptare a rachetelor balistice duminică seara, a anunţat Ministerul chinez al Apărării, relatează CNN, informează News.ro.

A fost un test de interceptare a rachetelor (land-based mid-course missile) efectuat în interiorul graniţelor Chinei, a precizat Ministerul Apărării într-o scurtă declaraţie, adăugând că testul a fost de natură defensivă şi nu vizează nicio ţară.

Acesta reprezintă al şaselea test cunoscut al Chinei ,. potrivit tabloidul de stat Global Times. Ţara efectuează astfel de teste din 2010, de obicei, la fiecare câţiva ani.

Beijingul a lansat ultima dată un astfel de test cu interceptori antibalistici în februarie 2021, potrivit presei de stat.

Sistemele de rachete antibalistice sunt menite să protejeze o ţară de potenţiale atacuri prin interceptarea rachetelor, inclusiv rachetele balistice intercontinentale (ICBM). Unii analişti îl aseamănă cu doborârea unui glonţ cu un alt glonţ.

Testul vine pe fondul tensiunilor în creştere în regiune, cu o serie recentă de teste de rachete realizate de Coreea de Nord, inclusiv rachete balistice cu rază scurtă de acţiune şi un presupus ICBM. Oficialii sud-coreeni şi americani au avertizat că activitatea reînnoită la locul de testare nucleară din Coreea de Nord sugerează că ţara ar putea efectua un test nuclear în orice zi - primul din 2017.

Preşedintele sud-coreean Yoon Suk Yeol, care a preluat mandatul în mai, a promis că va lua o atitudine mai dură faţă de Coreea de Nord şi a sugerat că va încerca să instaleze un al doilea sistem de rachete antibalistice.

În 2016, când Coreea de Sud a anunţat că va implementa sistemul de apărare Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) construit de SUA, a declanşat o dispută diplomatică de un an cu Beijingul, care a susţinut că sistemul de apărare antirachetă va pune în pericol propria securitate naţională.

THAAD este conceput pentru a doborî rachete balistice cu raze de acţiune scurte, medii şi intermediare şi este folosit de armata americană pentru a proteja unităţile din locuri precum Guam şi Hawaii.

La începutul lunii mai, China a criticat Statele Unite pentru desfăşurarea de rachete balistice cu rază medie de acţiune în regiunea Asia Pacific, invocând că au avut un ”impact negativ grav” asupra controlului internaţional al armelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.