Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China trece la alt nivel, în domeniul militar - A lansat primul transportator de drone cu sistem fără pilot care foloseşte inteligenţa artificială

airbus.com
drone

China a lansat primul transportator de drone cu sistem fără pilot care foloseşte inteligenţa artificială pentru a naviga autonom, relatează Insider, potrivit news.ro.

Beijingul a descris transportatorul drept un instrument de cercetare maritimă, dar unii experţi au spus că are potenţialul de a fi folosit ca navă militară.

Nava autonomă Zhu Hai Yun are aproximativ 88 de metri lungime, 13,7 metri lăţime şi 6 metri adâncime şi poate transporta zeci de drone aeriene, maritime şi subacvatice echipate cu diferite instrumente de observare, potrivit constructorului naval CSSC Huangpu Wenchong Shipping Co.

Nava a fost descrisă drept ”prima navă-mamă inteligentă cu sistem fără pilot din lume”.

De asemenea ”beneficiul imediat al Chinei este probabil colectarea datelor”, a declarat Matthew Funaiole, membru senior al China Power Project la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale.

”Din punct de vedere pur ştiinţific, care este abordarea promovată de China, am putea vedea drone chineze (atât de suprafaţă, cât submarine şi lansate de pe Zhu Hai Yun), care să contribuie la prevenirea dezastrelor, monitorizarea mediului etc”, a continuat el.

Cu toate acestea, nava ar putea fi folosită şi de armata chineză pentru a aduna informaţii în Marea Chinei de Sud, asupra căreia mai multe ţări au făcut revendicări teritoriale, a mai spus el.

El a subliniat că în ceea ce priveşte activităţile Beijingului în Marea Chinei de Sud, acţiunile ştiinţifice pot reprezenta ”un precursor sau pot sprijini în alt mod obiectivele militare”.

”Tehnologia, în special sistemele de colectare a informaţiilor, au adesea aplicaţii cu dublă utilizare”, a precizat el.

Nava a fost prezentată pentru prima dată în luna mai, dar se estimează să fie livrată până la sfârşitul anului 2022, după finalizarea testelor pe mare, potrivit South China Morning Post.

Nava foloseşte primul sistem de inteligenţă artificială din lume, potrivit South China Morning Post.

De asemenea, nava va fi controlată de la distanţă şi poate călători cu o viteză maximă de 18 noduri sau aproximativ 32 de kilometri pe oră, potrivit constructorului naval.

Chen Dake, directorul laboratorului, a declarat că nava este o nouă ”specie marină” care va revoluţiona activităţile de monitorizare a oceanelor.

China este deja cel mai mare constructor de nave din lume şi are ambiţii de a deveni o ”superputere maritimă”.

Funaiole a menţionat că Beijingul a investit resurse considerabile în diverse platforme fără pilot, cum ar fi drone şi vehicule autonome, pentru a consolida poziţia marinei sale.

”Va face parte din viitorul războiului”, a spus el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.