Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deși credincioșii sunt aspru prigoniți în China, Vaticanul a reînnoit acordul cu China

National Chatolic Register
Papa Francisc

Acordul continuă. Confirmarea celei de-a doua prelungiri este oficială. Sfântul Scaun și Republica Populară Chineză au convenit să reînnoiască pentru încă doi ani faza de implementare a Acordului provizoriu privind numirea episcopilor. Și pentru a explica motivele și criteriile, la patru ani de la intrarea în vigoare a Acordului semnat la Beijing la 22 septembrie 2018, de data aceasta cardinalul secretar de stat Pietro Parolin și cardinalul Luis Antonio Tagle au fost chemați de Papa Francisc în 2019 să conducă Congregația pentru Evanghelizarea popoarelor, relatează Avvenire preluat de Rador.

''Miezul Acordului are, cu siguranță, de-a face cu consolidarea unui dialog instituțional și cultural bun, dar se referă în principal la bunurile esențiale pentru viața de zi cu zi a Bisericii din China'', a subliniat încă o dată cardinalul Parolin, intervievat de Vatican. ''Motivul acestui acord este cel de a proteja succesiunea apostolică valabilă și natura sacramentală a Bisericii Catolice din China'', a reluat cardinalul de origine chineză Tagle în primul și lungul interviu acordat directorului revistei Fides, subliniind că ''Sfântul Scaun a reafirmat natura circumscrisă a Acordului'' care atinge ''o chestiune vitală pentru Biserică''.

După cum se știe acum, din septembrie 2018 toți episcopii Bisericii Catolice din China sunt în deplină comuniune cu Succesorul lui Petru și nu au mai existat hirotoniri episcopale nelegitime. O situaţie care înainte de Acord era de neconceput, apare astăzi a fi unul dintre primele rezultate.

''Pentru credincioșii simpli – spune cardinalul Parolin – acest lucru se regăsește în fiecare zi în Sfânta Liturghie celebrată de orice preot chinez, unde, în rugăciunea euharistică este menționat în mod explicit Pontiful, un lucru care era de neconceput cu ani în urmă''. Pentru secretarul de stat, al doilea rezultat ''sunt primele șase hirotoniri episcopale care au avut loc în spiritul Acordului și în conformitate cu procedura stabilită care lasă Papei ultimul cuvânt decisiv''. Al treilea este că în acest moment primii șase episcopi clandestini au putut fi înscriși oficial, fiind recunoscuți ca episcopi de către instituțiile publice''.

''Pot părea rezultate mici, dar – explică Parolin – pentru cei care privesc istoria cu ochii credinței, aceștia sunt pași importanți către vindecarea progresivă a rănilor aduse comuniunii bisericești de evenimentele din trecut''. Prin urmare, trebuie subliniat încă o dată că miezul Acordului vizează în principal bunurile esențiale pentru viața de zi cu zi a Bisericii din China: ''Mă gândesc, de exemplu, la valabilitatea sacramentelor celebrate și la certitudinea, pentru milioane de Credincioșii chinezi, de a-şi putea trăi credința în deplină comuniune catolică fără a fi suspectați că nu sunt cetățeni loiali țării lor''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.