China, Rusia și Iranul au lansat miercuri exerciții militare comune în Golful Oman, în cel mai recent semn al eforturilor Beijingului de a-și extinde influența în Orientul Mijlociu, notează The Wall Street Journal.
Ministerul chinez al Apărării a declarat că exercițiul de cinci zile va aprofunda cooperarea dintre cele trei națiuni, reprezentând o provocare tot mai mare pentru interesele SUA în regiune.
Influența chineză în regiune, motiv de îngrijorare pentru SUA
Exercițiile au loc la câteva zile după ce China a intermediat un acord diplomatic surpriză între Iran și Arabia Saudită, care a deschis calea pentru reînnoirea legăturilor politice între rivalii din Golf după o înghețare de șapte ani.
Rolul mai puternic al Beijingului în Orientul Mijlociu creează noi complicații pentru SUA, care a încercat să reducă atenția acordată regiunii pentru a-și putea îndrepta atenția către China și Rusia.
În 2021, serviciile de informații americane au aflat că China construia o presupusă instalație militară într-un port din Emiratele Arabe Unite. Statele Unite au avertizat guvernul emiratez că noua construcție ar putea amenința legăturile cu America, ceea ce a dus la oprirea planurilor, a relatat anterior The Wall Street Journal.
Al treilea exercițiu de acest fel
Exercițiul comun din această săptămână este al treilea de acest gen, după exerciții similare care implică marinele chineză, iraniană și rusă în 2019 și 2022, a precizat Ministerul chinez al Apărării. În acest an, marina chineză a trimis un distrugător de rachete ghidate, Nanning, pentru a participa.
Exercițiile din 2019 și 2022 au avut loc, de asemenea, în Golful Oman, potrivit Ministerului Apărării. Un distrugător chinez de rachete ghidate a participat la exercițiul din 2019, în timp ce pentru exercițiul din 2022, China a fost reprezentată de un distrugător de rachete ghidate, o navă de reaprovizionare, un elicopter de pe navă și 40 de pușcași marini.
SUA desfășoară un exercițiu de amploare
Cu toate acestea, exercițiul este semnificativ mai mic decât cele ancorate de armata americană, care încheie un exercițiu naval de 18 zile în Orientul Mijlociu, la care participă alte 42 de națiuni, inclusiv Israel, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Exercițiul condus de SUA - cel mai mare din regiune - include 7.000 de persoane, 35 de nave și 30 de sisteme fără pilot și de inteligență artificială, a precizat Marina americană.
Anul trecut, armata americană a desfășurat 70 de exerciții navale în Orientul Mijlociu, a declarat comandantul Timothy Hawkins, purtătorul de cuvânt al Flotei a cincea americane, cartierul general regional al marinei americane cu sediul în Bahrain. Dintre cele 15 națiuni din regiune active pe mare, a spus el, doar Siria și Iranul colaborează cu rivali regionali ai SUA.
"Credem că Marina americană este bine poziționată în regiune ca partener de alegere pentru aproape toți cei care operează în apele din jur", a spus el.
Armata Populară de Eliberare a Chinei a menținut de mult timp o prezență în regiunile din Orientul Mijlociu și Africa de Est. China a desfășurat în mod obișnuit nave de război în Golful Aden pentru operațiuni de combatere a pirateriei, iar în 2017 a deschis prima bază de peste mări a APL în Djibouti, pe care Beijingul o descrie ca fiind o facilitate de sprijin logistic pentru armata sa.