DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Chirurgia robotică - cel mai avansat tratament al herniilor abdominale

dr martian

Herniile abdominale sunt reprezentate de exteriorizarea subcutanată a unui organ intraabdominal, printr-un punct slab preexistent al peretelui abdominal.

La nivel abdominal pot apărea hernii ombilicale, hernii epigastrice, hernii inghinale sau hernii femurale. Pe lângă herniile abdominale prin punctele slabe ale abdomenului, se pot produce și hernii prin puncte slabe postincizionale (după o intervenție chirurgicală) și astfel de hernii se numesc eventrații post-operatorii.

Evoluția unei hernii sau eventrații depinde de gradul defectului parietal. Invariabil, evoluția herniilor duce la complicații, deoarece în timp, defectul parietal își poate modifica dimensiunile. Astfel, conținutul herniei poate deveni ireductibil (nu se mai poate reintroduce în abdomen).

Hernia este o afecțiune care nu regresează spontan, ci doar evoluează în timp, putând provoca diferite complicații, majoritatea incompatibile cu viața. Indiferent de cauzele apariției și localizarea herniilor peretelui abdominal, având în vedere potențialele complicații amenințătoare de viață (precum ocluzii intestinale, perforații sau necroze ale organelor herniate), singurul tratament în vederea vindecării este cel chirurgical.

Intervenția chirurgicală se poate realiza prin chirurgie deschisă sau minim invaziv, în funcție de caz, de metodele disponibile și de indicațiile operatorii. Cura chirurgicală se realizează prin montarea unei plase chirurgicale speciale, cu rolul de a restabili structura peretelui abdominal. Astfel de proteze sunt bine tolerate de organism, acestea fiind integrate complet în decurs de câteva săptămâni. Plasele chirurgicale asigură repararea herniei fără tensiune, vindecare rapidă și reluarea precoce a activităților zilnice.

Cea mai avansată tehnică, care se adresează în special herniilor dificile, este reprezentată de chirurgia minim invazivă robotică, prin intermediul tehnologiei Davinci Xi.

Cu ajutorul sistemului DaVinci Xi și a celei mai experimentate echipe medicale, Spitalul Clinic SANADOR oferă o gamă extinsă de intervenții chirurgicale minim-invazive din sfera chirurgiei generale, iar în cazul herniilor abdominale abordul robotic este de primă intenție.

Chirurgia robotică – ultima generație în chirurgia minim invazivă

Robotul chirurgical da Vinci Xi este o mașinărie complexă care include cele mai avansate tehnologii medicale și informatice disponibile în lume, la momentul actual. Prin intermediul robotului, chirurgul poate manevra instrumentele chirurgicale și camera video, printr-un sistem de brațe articulate. Astfel, robotul asistă chirurgul, indicațiile acestuia fiind transpuse în timp real în mișcări de finețe și precizie uimitoare, prin patru brațe multiarticulate, comandate de la o consolă aflată în imediata apropiere. Brațele robotului imprimă mișcările chirurgului, asupra unui set avansat de instrumente, de asemenea multiarticulate, care au 7 grade de libertate, ceea ce le conferă o mobilitate și o precizie net superioare mâinii umane.

Avantajele chirurgiei robotice

Prin abordul robotic, chirurgul poate efectua disecții laborioase, de foarte mare finețe, poate vizualiza și respecta structuri anatomice altfel ”invizibile” precum vase foarte mici de sânge, filete nervoase subțiri, etc. Astfel, sângerarea intraoperatorie este mult redusă, durerile post-operatorii sunt mai mici, iar recuperarea pacienților este mult mai rapidă.

Coroborat cu folosirea plasei chirurgicale, care reduce aproape în totalitate tensiunea rezultată după închiderea defectului parietal, chirurgia robotică permite reluarea precoce a activităților fizice obișnuite.


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.