Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chișinăul a fost ocupat pentru o zi de putiniștii care au lăsat un gust amar de iz sovietic

jurnal.md
panglica sfantului gheorghe

La marșul BCS, a existat o confuzie la nivelul mesajelor - aceștia nu au mai putut pretinde că sărbătoresc pacea, în condițiile în care la 180 de km de Chișinău, rușii atacă cu rachete orașul-erou Odesa. Opinii în acest sens au fost exprimate de către experții invitați la Ora Expertizei de la Jurnal TV, transmite Știri.md.

„A fost un meci cu rezultat indecis între opoziție și putere. Pe de o parte puterea a reușit să impună niște restricții care, spre surprinderea mea, au fost respectate de BCS. Spun asta din observația de anul trecut când am văzut abundență de panglici și simboluri care au fost interzise. Pe de altă parte, spațiul public a fost inundat de putiniști. Ei sunt putiniști în esență, chiar dacă majoritatea au fost aduși cu autocare. Este evident că totul a fost organizat de către BCS. Pentru opoziție a fost un moment jenant din acest punct de vedere. Chișinăul a fost predat pentru o zi putiniștilor care ne-au lăsat un gust amar de iz sovietic. Ce am simțit în comparație cu anul trecut a fost un dezgust și o acumulare de frustrări care se văd în fiecare an în aceste coloane”, a declarat istoricul Octavian Țâcu.

„Nu am văzut nimic nou ce nu s-ar fi întâmplat în ultimii ani. 9 mai este utilizată ca un reper simbolic de către cei în opoziție. În toate aceste manifestări trecutul este cumva secundar, dar este atidinea față de ceea ce se întâmplă în ziua de astăzi. Astăzi am observat foarte multă confuzie. Dacă anterior spuneau tranșant că noi sărbătorim o victorie și pacea, astăzi nu putem vorbi de pace, pentru că la 180 de km de Chișinău sunt lansate rachete peste un oraș și el simbol. Războiul a fost reluat. Nu mai poți spune că e prima zi de pace pentru care au murit buneii noștri”, a menționat deputatul PAS Virgiliu Pâslariuc.

„Cei pe care îi vedem mărșăluind au de plătit tribut la Moscova și nu se despart atât de ușor de această obișnuiță. Noi trebuie să învățăm lecția. Cei pe care îi vedem aici cu atâta roșeață asta au vrut să demonstreze, că ei sunt o forță, că ei rămân pe pozițiile lor. Acesta este un pericol pentru noi, mai ales având în vedere avertismentele care vin de la Moscova și analizele din Occident. Noi trebuie să avem o grijă unică: să fim cu Vestul, cu România”, a adăugat politiciana Vitalia Pavlicenco.

Și comentatorul politic Roman Mihăieș consideră că forțele de stânga au încercat să demonstreze astăzi că sunt „o forță”.

„... că au o anumită susținere. Însă trebuie să înțelegem foarte clar că guvernarea a interzis prin lege panglica bicoloră, am văzut o cedare din partea stângii. Doar câțiva lideri au afișat-o. Pe de altă parte, de ce să predăm Chișinăul? De ce guvernarea, partidele proeuropene nu organizează anumite manifestări pentru a marca Ziua Europei”, a remarcat Roman Mihăieș.

„Această zi numai „zi a victoriei” nu este. Trebuie să fie o zi a comemorării pe eroii care au murit în război, pe victimele războiului. Or, la noi, ca în fiecare an, totul s-a transformat într-un spectacol cu țipete și urlete „pobeda”, care numai manifestare de civilizație nu este. Toată lumea aștepta ce se va întâmpla și la Chișinău și la Moscova. Dar a fost doar un balon de săpun”,a spus și directorul API, Petru Macovei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.