Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chișinăul răspunde dur Tiraspolului, pe tema gazelor: O atitudine discriminativă la adresa consumatorilor de pe malul drept al Nistrului

Tiraspoltransgaz are o atitudine discriminativă la adresa consumatorilor din Republica Moldova, care achită regulat și la timp consumul de gaze către Moldovagaz și fac economie de energie, în conformitate cu îndemnul autorităților centrale ale R. Moldova în contextul deficitului de resurse energetice. Declarația a fost făcută de președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, ca răspuns la plângerile Tiraspolului privind scăderea volumurilor de gaze livrate în regiunea transnistreană, conform deschide.md.

”În contextul atenției crescute a societății și partenerilor internaționali ai R. Moldova față de ”factorul transnistrean” al crizei energetice regionale, vreau să fac câteva concretizări. În octombrie 2022, în condițiile în care Gazprom a scăzut aproape de două ori volumul gazelor livrate în R. Moldova, Tiraspoltransgaz a propus următoarea formulă de împărțire a celor 171 de milioane de metri cubi de gaz: 119 milioane metri cubi de gaz către regiunea transnistreană, iar pentru restul țării - 52 milioane de metri cubi. Evident, că acest plan urmărea scopul asigurării în proporție de 100% al consumului de gaze naturale și energie electrică al malului stâng, în condițiile unui deficit acut de resurse energetice pe tot restul teritoriului R. Moldova” a notat Ceban.

Potrivit lui, la împărțirea volumelor de gaze naturale furnizate de Gazprom au fost luați în considerare următorii factori:

1. Nivelul îndeplinirii obligațiunilor financiare de achitare a gazelor livrare de Gazprom: Moldovagaz (dreapta Nistrului) - 100%, Tiraspoltransgaz - 0,05%.

2. Diferența de tarifele la gazele naturale pentru consumatorii finali: Dreapta Nistrului - 29,27 lei pentru metrul cub de gaz, regiunea transnistreană - 0,99/1,37 lei pentru metrul cub de gaz (în funcție de cantitatea consumată și unele facilități oferite unor categorii de consumatori).

3. Numărul consumatorilor: Dreapta Nistrului - 770 de mii de consumatori casnici și 15,5 mii noncasnici, regiunea transnistreană - 206 mii consumatori casnici și 2,5 mii noncasnici.

4. Refuzul MGRES de a produce energie electrică pentru consumul malului drept al Nistrului în proporțiile corespunzătoare scăderii cu 51% a livrărilor din partea Gazprom (fapt care a dus la necesitatea de cumpărare a cantității necesare de energie electrică la prețuri mari de pe piața europeană).

5. Trecerea companiei Termoelectrica și a fabricilor Moldova-Zahar, Sudzucker-Moldova la combustibili alternativi, în condițiile lipsei unor acțiuni asemănătoare din partea întreprinderilor din regiunea transnistreană.

În aceste condiții, Moldovagaz a ajuns la concluzia că Tiraspoltransgaz are o atitudine discriminativă la adresa consumatorior de pe malul drept al Nistrului și a decis să livreze Transnistriei doar 69 milioane de metri cubi de gaz pe lună.

Amintim că, anterior, așa zisul lider transnistrean, Vadim Krasnoselski, văzând că adresările către Moscova de a pune presiuni pe R. Moldova să-i dea mai mult gaz, a trimis o scrisoare în acest sens către conducerea ONU și OSCE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.