Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cîțu face evaluări bugetare precum Baba Vanga, după câteva ore de prezență în minister

Inquam Photos / Octav Ganea
Florin Citu Catu

Ministrul de Finanțe a arătat astăzi că România va avea la 10 luni creștere pe deficit și că această situație este una îngrijorătoare. Florin Cîțu a refuzat însă să prezinte datele care să susțină afirmațiile sale. ”Toate datele le voi prezenta săptămâna viitoare într-o conferinţă de presă”, a fost răspunsul ministrului de Finanțe.

Vezi și: S-a făcut de RÂS: Ursula von der Leyen l-a intervievat pe Siegfried Mureșan și l-a REFUZAT

Declarațiile lui Florin Cîțu au stârnit zâmbetele înfundate printre funcționarii ministerului de Finanțe, dar și în rândul analiștilor economici, deoarece ele trădează lipsa de experiență și de pregătire a noului ministru.

Două sunt nedumeririle pe care le generează anunțul proaspătului ministru. Una ține de timpul extrem de scurt în care Florin Cîțu produce o evaluare privind execuția bugetară. Practic, ar fi vorba de un interval de câteva ore, de la instalarea de ieri și declarația de azi. Acest interval de timp este insuficient pentru fundamentarea unui punct de vedere pe o temă atât de complexă.

A doua, ține de precizia și veridicitatea diagnosticului. Deși vorbește despre situația economică la 10 luni, ministrul de Finanțe recunoaște că nu are toate datele pentru această perioadă. Acest lucru e și normal, în condițiile în care suntem în primele zile ale lunii noiembrie, iar datele pe luna octombrie sunt puțin probabil să existe.

Citește și: EXCLUSIV Avem toate contractele cu fonduri europene ale lui Dan Barna! Partener în proiecte de peste 20 de milioane de euro

Florin Cîțu nu este singular în stângăciile sale. Înainte de a fi instalat noul Guvern, Ludovic Orban arăta că economia este pe butuci. După o discuție cu guvernatorul BNR, președintele PNL și-a revăzut propria opinie, pentru ca acum să revină, din nou, la vechile acuzații.

Aceste declarații care se schimbă de la o zi la alta nu sunt privite cu ochi buni de către analiștii economici, care avertizează că astfel de semnale ar putea duce la scăderea încrederii în actuala guvernare și în economie.

Două explicații, ambele defavorabile pentru ministrul de Finanțe

Una din explicațiile plauzibile pentru declarația ministrului de Finanțe ar putea fi cea politică. De menționat că strategia noului Guvern în aceste zile este de a obține o favorabilitate mai mare din partea opiniei publice prin amplificarea mesajului ”grelei moșteniri”.

Tonul l-a dat chiar președintele Iohannis, care a participat astăzi la prima ședință de guvern, acuzând guvernarea dezastruoasă a PSD. Mesajul a fost preluat în cascadă de prim-ministrul, Ludovic Orban, și, ulterior, de ministrul de Finanțe, ambii declinând această teză cu propriile argumente.

A doua explicație pentru declarația lui Florin Cîțu ar fi una extrem de gravă și ar viza încercarea de a influența piața bursieră din România. Deși această explicație este una posibilă, este puțin probabil ca ministrul de Finanțe să se fi pretat la un astfel de gest. Și asta pentru Florin Cîțu a fost cercetat în trecut de Autoritatea pentru Supravegherea Financiară (ASF) tocmai pentru o presupusă tentativă de manipulare a Bursei de Valori București (BVB).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.