Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful CIA, îngrijorat de un posibil nou război: Președintele Chinei a ordonat armatei să fie pregătită de invadarea Taiwanului până în 2027

China Taiwan

Directorul Agenției Centrale de Informații a SUA, William Burns, a declarat joi că ambițiile președintelui chinez Xi Jinping în ceea ce privește Taiwanul nu trebuie subestimate, în ciuda faptului că acesta a fost, probabil, înmărmurit de contraperformanțele militare ale Rusiei în Ucraina, transmite agenția Reuters.

Burns a declarat că Statele Unite știau "ca o chestiune de informații" că Xi a ordonat armatei sale să fie pregătită să efectueze o invazie a Taiwanului autoguvernat până în 2027.

"Acum, asta nu înseamnă că a decis să efectueze o invazie în 2027 sau în orice alt an, dar este un memento al seriozității concentrării și ambiției sale", a declarat Burns la un eveniment organizat la Universitatea Georgetown din Washington.

"Evaluarea noastră la CIA este că nu aș subestima ambițiile președintelui Xi în ceea ce privește Taiwanul", a spus el, adăugând că liderul chinez a fost probabil "surprins și neliniștit" și că încearcă să tragă învățăminte din "performanța foarte slabă" a armatei ruse și a sistemelor sale de armament în Ucraina.

Parteneriatul China-Rusia

Rusia și China au semnat un parteneriat "fără limite" în februarie anul trecut, cu puțin timp înainte ca forțele rusești să invadeze Ucraina, iar legăturile lor economice au cunoscut un boom în timp ce legăturile Rusiei cu Occidentul s-au micșorat.

Invazia rusă a alimentat în Occident îngrijorarea că China ar putea face o mișcare similară în Taiwan, o insulă democratică despre care Beijingul spune că este teritoriul său.

China s-a abținut de la a condamna operațiunea Rusiei împotriva Ucrainei, dar a fost atentă să nu ofere genul de sprijin material direct care ar putea provoca sancțiuni occidentale precum cele impuse Moscovei.

"Cred că este o greșeală să subestimăm angajamentul reciproc față de acest parteneriat, dar nu este o prietenie total lipsită de limite", a declarat Burns.

China - „Cea mai mare provocare geopolitică”

În timp ce Burns vorbea, oficialii americani au anunțat că un presupus balon spion chinezesc zbura deasupra Statelor Unite de câteva zile și că înalți oficiali americani l-au sfătuit pe președintele Joe Biden să nu-l doboare, de teamă că resturile ar putea reprezenta o amenințare la adresa siguranței.

Burn nu a făcut nicio mențiune despre acest episod, dar a numit China "cea mai mare provocare geopolitică" cu care se confruntă în prezent Statele Unite.

"Concurența cu China este unică prin amploarea sa și prin faptul că într-adevăr, știți, se desfășoară în aproape toate domeniile, nu doar militar și ideologic, ci și economic, tehnologic, totul, de la spațiul cibernetic, până la spațiul însuși, de asemenea. Este o competiție globală în moduri care ar putea fi chiar mai intense decât a fost competiția cu sovieticii", a spus el.

Ambasada Chinei de la Washington nu a făcut niciun comentariu imediat cu privire la remarcile lui Burns sau la zborul cu balonul.

Burns a declarat că următoarele șase luni vor fi "critice" pentru Ucraina, unde Moscova a făcut progrese treptate în ultimele săptămâni.

De asemenea, el a spus că guvernul iranian este din ce în ce mai neliniștit de afacerile din interiorul țării, citând curajul a ceea ce el a descris drept femei iraniene "sătule".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.