Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIA dezvăluie într-o notă informativă secretă un banc despre Nicolae Ceaușescu: ce răspunde dictatorul când o femeie îi face o propunere 'de neacceptat'

captura youtube
ceausescu

Fostul președinte comunist Nicolae Ceaușescu a devenit subiectul a numeroase bancuri, căpătând statutul de "erou" în imaginația colectivă. Anumite anecdote au reușit să stârnească amuzamentul occidentalilor și să rămână înregistrate în arhivele unor servicii de informații. Un astfel de banc ilustrează cât de puternic era dorul românilor de a părăsi țara în acea perioadă.

O notă secretă păstrată în arhivele Agenției Centrale de Informații (CIA) din Statele Unite ale Americii arată ce fel de glume circulau la începutul anilor ’70, în România, pe seama fostului președinte comunist Nicolae Ceaușescu.

Frecvent, o glumă despre regimul, mai degrabă lipsit de umor, Ceaușescu, circulă în București.

Ce bancuri cu Ceaușescu se regăseau în notele secrete CIA

„Ambasada notează cea mai recentă manifestare a spiritului balcanic”, informa nota secretă din 1972, păstrată în arhivele digitalizate ale CIA:

Președintele Ceaușescu se afla la o petrecere, unde vorbea cu o femeie frumoasă, pe care încerca din greu să o impresioneze.

„Ai dori o mașină, draga mea?”, a întrebat-o.

„Nu”, a răspuns ea, „am deja două mașini”.

„Dar ce spui de o vilă?”, a întrebat președintele.

„Am deja cea mai mare vilă din România”, a răspuns tânăra, cu o atitudine de persoană cu lucruri prețioase.

„Păi, atunci, ce ai dori”, a întrebat, uimit, Ceaușescu.

„Aș vrea să deschizi toate granițele”, i-a spus femeia.

„Ce?”, îi spune Ceaușescu, dându-se un pas înapoi. „Și vrei să rămânem numai noi doi în România?”

O altă notă informativă secretă a CIA reda un raport din 1975 al Ambasadei SUA cu privire la situația drepturilor omului în România. Oficialii SUA arătau că în mod particular, românii erau critici ai regimului. „Umorul politic a înflorit, inclusiv glumele pe seama lui Ceaușescu”, arăta raportul CIA, din 1975.

Plecarea din România în comunism era asociată cu un risc maxim

Nicolae Ceaușescu a devenit secretar general al Partidului Comunist Român în 1965, iar după în primul deceniu în care s-a aflat la conducerea politică a României, românii simțeau o ameliorare în privința drepturilor și libertăților lor, față de epoca stalinistă, arătau autorii notei informative, scrie adevărul.ro.

Mulți români au sfârșit în încercarea de părăsi România, trecând ilegal frontierele țării, spre Occident și Balcani. Mii de români au murit încercând să „evadeze” din ţară în timpul regimului comunist, trecând Dunărea în Iugoslavia.

Oraşele de fontieră Orşova şi Drobeta Turnul Severin, aflate pe malul Dunării, au fost adesea locul de pornire al aventurii în necunoscut pentru românii care tânjeau după o viaţă mai bună în Occident, dorind să fugă din ROmânia condusă de regimul Ceaușescu.

Mulţi dintre ei au murit ucişi de gloanţele trase de grăniceri, în timp ce alţii au plătit cu viaţa tributul Dunării.

Aproape la fel de riscante se dovedeau încercările de trecere a frontierelor terestre din vestul României. Graniţele erau păzite de regimentele militare, iar posturile de observaţie erau dese.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.