Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciamba a discutat despre situaţiile din Siria şi Ucraina, cu oficiali ONU şi UE, la Geneva

george ciamba

Secretarul de stat George Ciamba a avut, la Geneva, o serie de întrevederi cu oficiali ONU şi UE, în marja participării la lucrările segmentului la nivel înalt al Consiliului Drepturilor Omului, ocazie cu care a abordat situaţiile din Siria şi Ucraina, a informat MAE. În cadrul întrevederii cu Kate Gilmore, adjunct al Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului, pe agenda discuţiilor s-au aflat provocările globale curente în domeniul drepturilor omului şi situaţia în regiunile afectate de conflicte.

Secretarul de stat George Ciamba a reafirmat susţinerea României pentru activitatea Oficiului Înaltului Comisar, subliniind rolul decisiv pe care o comunitate internaţională puternică şi unită îl are în lupta împotriva încălcării drepturilor omului, relevă un comunicat al MAE transmis miercuri Agerpres. Potrivit sursei citate, statele trebuie să sprijine procedurile şi mecanismele aflate la dispoziţia Consiliului Drepturilor Omului (CDO), precum activitatea raportorilor speciali sau Mecanismul de Evaluare Periodică Universală.

Cei doi oficiali au analizat dezvoltările recente din Ucraina şi Siria, reliefând preocupare faţă de impactul crizelor prelungite asupra situaţiei civililor şi deteriorării situaţiei umanitare. Implementarea prevederilor cuprinse în Acordul de la Minsk rămâne, în ciuda dificultăţilor şi blocajelor, cea mai bună soluţie pentru încheierea conflictului din Ucraina, a arătat secretarul de stat. România va continua să sprijine Ucraina în parcursul său spre reformă şi democratizare, a dat asigurări George Ciamba.

Printre tematicile incluse în agenda convorbirilor s-au mai regăsit abolirea pedepsei cu moartea, combaterea violenţei domestice şi împotriva femeilor, drepturile copiilor, libertatea de exprimare, a religiei şi credinţei, migraţia şi apărătorii drepturilor omului. Discuţiile cu Stavros Lambrinidis, Reprezentantul Special pentru Drepturile Omului al Uniunii Europene, au reliefat viziunea comună de promovare a agendei drepturilor omului în lume, într-un cadru definit de legătura strânsă dintre acestea şi securitatea globală durabilă, indică MAE. George Ciamba a transmis aprecierea faţă de activitatea şi realizările mandatului Reprezentantului Special şi l-a asigurat de sprijinul său pentru ducerea la îndeplinire a priorităţilor pentru anul în curs, arată sursa citată.

Potrivit MAE, cei doi oficiali au analizat modalităţile de a întări vocea Uniunii Europene în scopul promovării şi protejării drepturilor omului, concluzionând că doar o acţiune unitară, concertată, poate contribui la atingerea acestui obiectiv. Este esenţial ca dialogurile UE cu alte state să includă o componentă privind respectarea drepturilor omului, au mai punctat cei doi. Alte teme abordate în cadrul discuţiilor au fost migraţia, combaterea terorismului, lupta împotriva impunităţii şi abolirea pedepsei cu moartea, dar şi o reflecţie asupra noii abordări asupra drepturilor omului a administraţiei americane şi potenţialul său impact asupra relaţiilor transatlantice.

În cadrul vizitei la Geneva, secretarul de stat George Ciamba s-a întâlnit cu candidaţii la funcţia de director general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), discutând despre priorităţile acestora pentru un viitor mandat şi despre modul în care organizaţia poate fi consolidată şi eficientizată pentru a răspunde cât mai bine provocărilor globale în domeniu. Noul director general al OMS va fi ales cu ocazia Adunării Mondiale a Sănătăţii, care se va desfăşura la Geneva, în luna mai a acestui an, precizează MAE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.