Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciamba: Comunitatea internaţională trebuie să ajute victimele violenţelor etnice şi religioase

agerpres
George Ciamba

Secretarul de stat în MAE George Ciamba a evidenţiat, la o conferinţă organizată miercuri la Madrid, datoria comunităţii internaţionale de a se implica urgent şi substanţial în ajutorarea victimelor violenţelor etnice şi religioase din Orientul Mijlociu, precum şi de a elimina riscurile ca noi persoane să fie victime în viitor.

Ciamba a participat la Conferinţa internaţională privind violenţa etnică şi religioasă în Orientul Mijlociu organizată în capitala Spaniei. Secretarul de stat a evocat în discursul său diversitatea istorică - etnică şi religioasă - a Orientului Mijlociu, a subliniat importanţa deosebită a combaterii ideologiei care alimentează fenomenul terorist actual, prin cooperarea tuturor părţilor implicate - statele şi autorităţile religioase din zonă, UE şi statele membre ale UE, ONU - şi, nu în ultimul rând, prin acordarea unei atenţii speciale educaţiei tinerelor generaţii, informează MAE într-un comunicat de presă transmis miercuri Agerpres.

George Ciamba a punctat tradiţia relaţiilor de prietenie şi încredere pe care România le întreţine cu statele din Orientul Mijlociu, precum şi programele de asistenţă finanţate de România în Irak şi în cadrul facilităţii pentru refugiaţi UE - Turcia. Demnitarul român a amintit şi iniţiativa româno-spaniolă de înfiinţare unei Curţi Internaţionale de Justiţie împotriva Terorismului, proces aflat în curs. Ciamba a menţionat şi modelul de succes al convieţuirii inter-etnice şi inter-religioase din România, cu accent pe Dobrogea, locul unde coexistă un număr important de minorităţi etnice şi religioase, inclusiv creştini şi musulmani.

În încheiere, secretarul de stat a subliniat imperativul succesului comunităţii internaţionale în salvgardarea diversităţii etnice şi religioase a Orientului Mijlociu, ca bază a unei păci sustenabile şi durabile atât în această regiune, cât şi în cele adiacente, se mai arată în comunicatul transmis de MAE. Conferinţa a realizat o evaluare a stadiului de implementare a Planului de Acţiune adoptat de Conferinţa de la Paris din 8 septembrie 2015 privind gestionarea situaţiei dramatice a persoanelor aparţinând comunităţilor din Orientul Mijlociu ameninţate din motive etnice sau religioase de Daesh sau alte organizaţii teroriste, precizează sursa citată.

În marja reuniunii a avut loc o discuţie cu Ildefonso Castro, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Externe şi Cooperării al Regatului Spaniei, în cadrul căreia au fost abordate subiecte de actualitate ale relaţiei bilaterale. La conferinţă au participat înalţi oficiali ai Uniunii Europene, Organizaţiei Naţiunilor Unite, Ligii Statelor Arabe, precum şi reprezentanţi ai statelor europene şi din regiunea Orientului Mijlociu şi Nordul Africii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.