Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciclonul Biparjoy a atins zona de uscat în India

www.pixabay.com
ciclon

Ciclonul Biparjoy a atins zona de uscat în India.

Ciclonul Biparjoy a atins joi zona de uscat în nord-vestul Indiei, aducând pe coastele indiene şi pakistaneze rafale de vânt violente şi valuri impresionante, transmite AFP.

Peste 175.000 de persoane au fost evacuate preventiv din zona care ar urma să fie traversată de Biparjoy, în faţa riscului de inundaţii şi de "distrugere totală" a unor clădiri, conform Agerpres.

Biparjoy, care înseamnă "dezastru" în bengaleză, a atins coastele statului indian Gujarat la ora locală 18:30 (13:30 GMT), însoţit de vânturi de 125 km/h şi de rafale de până la 140 km/h, potrivit buletinului emis de Serviciul de Meteorologie din India.

Vânturi puternice, valuri de furtună (creşterea nivelului mării) şi ploi torenţiale ameninţă circa 325 de kilometri de litoral între Mandvi, în statul indian Gujarat, şi regiunea unde se află Karachi, principalul oraş din Pakistan.

Jayantha Bhai, un comerciant în vârstă de 35 de ani din oraşul indian Mandvi de pe litoral, a declarat joi dimineaţă pentru AFP că se teme pentru siguranţa familiei sale. "Este prima dată când mă confrunt cu un ciclon", a adăugat bărbatul, tatăl a trei băieţi cu vârste cuprinse între opt şi 15 ani, care a spus că intenţiona să se refugieze în mica locuinţă de beton a familiei, situată în spatele magazinului său. "Este natura, nu ne putem lupta cu ea", a conchis el în timp ce ploua torenţial. După-amiaza, drumurile din Mandvi au început să se inunde şi aproape toate magazinele au fost închise.

Agenţiile de meteorologie din India şi Pakistan prevăd "un ciclon foarte violent".

- Locuinţe părăsite -

În India, guvernul statului Gujarat a anunţat că 94.000 de persoane au părăsit zonele joase de coastă pentru a se adăposti.

În Pakistan, ministrul Schimbărilor climatice, Sherry Rehman, a anunţat că 82.000 de persoane au fost evacuate din zonele costiere din sud-est.

"Cea mai mare teamă a noastră este că el (ciclonul) va sosi în această seară sau peste noapte", a declarat pentru AFP Jaffer Ali, în vârstă de 20 de ani, care locuieşte în satul de pescari Zero Point, lângă graniţa cu India.

Cele câteva sute de locuinţe cu acoperiş de paie din această localitate erau aproape pustii, iar circa o sută de bărci de pescuit erau ancorate de-a lungul unui dig. "Ne este frică de ceea ce urmează", a adăugat Jaffer Ali.

Miercuri, Rehman a declarat presei că acesta este un ciclon "cum nu a mai văzut Pakistanul".

Multe dintre zonele afectate în prezent de intemperii sunt cele care au fost inundate în timpul musonului catastrofal de anul trecut, în urma căruia o treime din Pakistan s-a aflat sub ape, două milioane de case au fost avariate şi peste 1.700 de persoane şi-au pierdut viaţa.

"Totul este rezultatul schimbărilor climatice", a estimat Rehman.

- "Suntem îngroziţi" -

Valurile ar putea atinge înălţimi de 3,5 metri şi riscă să inunde o parte din metropola Karachi, unde locuiesc circa 20 de milioane de persoane.

Miercuri seara, la mică distanţă de portul indian Jakhau, aproximativ 200 de persoane din districtul Kutch s-au refugiat într-un mic centru sanitar cu un singur etaj. Mulţi dintre ei erau îngrijoraţi de animalele pe care le-au lăsat în urmă la fermele lor. Dhal Jetheeben Ladhaji, farmacist în vârstă de 40 de ani, a declarat că circa zece bărbaţi au rămas în urmă pentru a avea grijă de sute de animale vitale pentru existenţa comunităţii. "Suntem îngroziţi, nu ştim ce se va întâmpla în continuare", a spus el pentru AFP.

Cicloanele sunt frecvente în această regiune a Oceanului Indian, unde trăiesc zeci de milioane de persoane. Însă, conform oamenilor de ştiinţă, aceste fenomene cresc în amploare din cauza încălzirii globale.

Unul dintre ei, climatolog la Institutul de Meteorologie Tropicală din India, Roxy Mathew Koll, a declarat pentru AFP că cicloanele îşi trag energia din apele calde şi că temperaturile de la suprafaţă din Marea Arabiei au fost cu 1,2 până la 1,4 grade Celsius mai ridicate comparativ cu valorile din urmă cu patru decenii. "Încălzirea rapidă a Mării Arabiei, asociată cu încălzirea globală, tinde să crească fluxul de căldură din ocean către atmosferă şi să favorizeze cicloni mai intenşi", a rezumat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.