Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cifrele care distrug retorica Guvernului: motivul pentru care nu se resimte creșterea salariilor și pensiilor

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Viorica Dăncilă sedinta guvern

Produsele și serviciile de imediată necesitate, cum sunt alimentele de bază, combustibilii, energia sau abonamentele de transport și de cablu-telefon-tv, s-au scumpit cel mai mult în perioada iunie 2017- iunie 2018, arată seriile de date statistice analizate de MEDIAFAX.

Citește și: SURSE - Întâlnire decisivă între Dragnea și Andronescu: se pregătește EXCLUDEREA din partid. Telefoanele s-au ÎNROȘIT

Inflația - ca medie generală a scumpirilor de peste an - a fost de 5,4% în iunie și pare să fi fost mică în raport cu evoluția reală a costurilor vieții, dar prețurile la produse de imediată necesitate au crescut mult mai mult. De exemplu, costurile cu energia electrică s-au majorat cu 16,9%, gazele cu 10%, combustibilii cu 17,4%, țigările cu 7,2%, untul cu 21,2%, ouăle cu 13,5%, conservele de legume cu 12,9%, fructele proaspete cu 11% sau laptele cu 5,4% , arată datele publicate într-un buletin al Institutului Național de Statistică - INS.

Aceste produse sunt inevitabile în cheltuiala lunară a gospodăriilor, iar scumpirea lor este resimțită mult mai acut în rândurile celor cu venituri mici.

Cu mai puțin de 5%, dar tot afectând puternic bugetele de familie, s-au scumpit fasolea boabe și alte leguminoase cu 5%, preparatele din carne cu 4%, brânza de vacă (telemea) cu 4%, conservele din carne cu 3,9%, carnea de pasăre cu 3,5%, serviciile de îngrijire medicală cu 3,5%, peștele congelat cu 3,4%, carnea de porc cu 2,8%, berea cu 2,5% și transportul în comun cu 2,8%.

Printre puține ieftiniri înregistrate în perioada analizată se regăsesc cartofii, cu o scădere a prețurilor de aproape 10%, zahărul cu aproape 8% și citricele cu 8%, mai arată datele INS.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.