Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

CIJ - Qatarul câștigă disputa cu vecinii care i-au impus o blocadă aeriană

Al-Arabya
Qatar

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ), cea mai înaltă instanţă juridică a ONU, s-a pronunţat marţi în favoarea Qatarului într-o dispută ce opunea din 2017 această ţară altor trei state din Golf şi Egiptului, care au instituit o "blocadă aeriană" împotriva Doha, informează AFP potrivit Agerpres.

Judecătorii de la CIJ "au respins în unanimitate" o cerere a Arabiei Saudite, Bahreinului, Egiptului şi Emiratelor Arabe Unite împotriva unei decizii favorabile pentru Qatar luată în 2018 de Organizaţia Aviaţiei Civile Internaţionale (OACI).

Decizia Curţii de la Haga vizează un element-cheie al conflictului virulent care a izbucnit în urmă cu trei ani între Qatar pe de o parte şi cei patru vecini ai săi pe de altă parte.

În iunie 2017, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul au rupt cu toate relaţiile cu Doha, pe care o acuzau că "finanţează terorismul" şi că susţine Iranul - în pofida dezminţirilor din partea Qatarului - şi au impus măsuri punitive.

Cele patru ţări le-au interzis avioanelor qatariote accesul în spaţiile lor aeriene şi pe aeroporturile lor, au rupt legăturile comerciale şi maritime şi şi-au închis frontierele.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahreinul şi Egiptul cereau la CIJ anularea unei decizii luate în favoarea Qatarului de către OACI, agenţie a ONU.

OACI a decis în 2018 că are competenţa juridică pentru a se pronunţa în acest conflict la cererea Qatarului care îşi acuză vecinii de încălcarea unui acord ce reglementează libertatea de circulaţie a avioanelor comerciale într-un spaţiu aerian străin.

Qatarul şi-a exprimat satisfacţia în legătură cu decizia CIJ şi a afirmat că statele care au impus o blocadă aeriană împotriva sa vor fi traduse în justiţie, pentru că au încălcat regulile internaţionale.

"Ne exprimăm satisfacţia în legătură cu decizia luată azi (marţi - n.r.) de CIJ, ce va face ca statele care au impus o blocadă să fie aduse în sfârşit în faţa justiţiei pentru că au încălcat regulile aviaţiei internaţionale", a subliniat într-un comunicat ministrul qatariot al transporturilor şi comunicaţiilor, Jassim Saif Ahmed al-Sulaiti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.