Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cimpanzeul - Noua emblemă națională pentru dezvoltarea ecoturismului în Sierra Leone

maimuta

Sierra Leone a ales cimpanzeul drept nouă emblemă naţională pentru dezvoltarea ecoturismului şi pentru a proteja această specie afectată de acţiunea omului în ţara din Africa de Vest care îşi revine după războiul civil (1991-2002) şi o epidemie de Ebola (2014-2016), relatează AFP.

Vânaţi de braconieri pentru carnea lor sau ucişi de agricultori pentru pagubele provocate pe plantaţii, cimpanzeii îşi văd habitatul - pădurea tropicală din jurul capitalei Freetown - declarată zonă protejată, reducându-se în urma urbanizării în creştere şi a exploatării lemnului.

Cimpanzeul este acum "animalul naţional al Sierra Leone", a declarat ministrul agriculturii, Joseph Ndanema, în timpul unei ceremonii în onoarea eminentului primatolog britanic Jane Goodall.

"Avem 98% gene în comun cu cimpanzeii", a spus primatologul în vârstă de 84 de ani, un mesager al ONU pentru pace, citat de AFP la 1 martie.

"Orice fiinţă umană trebuie să protejeze mediul pentru a asigura viitorul", a declarat cel care a consiliat autorităţile pentru crearea în 1990 a singurului "sanctuar" pentru protejarea cimpanzeilor din ţară, Tacugama, în apropierea capitalei Freetown.

Acest sanctuar a salvat 11 pui de cimpanzeu în ultimele 12 luni şi găzduieşte 90 de primate salvate de la braconaj şi de la reducerea habitatului lor natural. "Fac apel la guvern să schimbe legile ţării privind biodiversitatea", a spus în timpul ceremoniei directorul sanctuarului Bala Amarasekaran. Două alte sanctuare urmează să fie create în curând în ţară, potrivit guvernului.

La 17 ani după încheierea războiului civil, în care au murit circa 120.000 de persoane, şi după izbucnirea epidemiei de Ebola şi o alunecare de teren în care 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa în 2017, Sierra Leone se bazează pe ecoturism pentru redeveni o destinaţie turistică.

Populaţia de cimpanzei verus, o subspecie a cimpanzeilor din Africa de Vest, a scăzut cu 80% între 1990 şi 2014, conform unui studiu realizat de American Journal of Primatology. În Sierra Leone au rămas circa 5.500 de cimpanzei, adică 10% din aceste animale încă în libertate, care deja au dispărut din Burkina Faso, Benin, Gambia şi probabil Togo, potrivit aceleiaşi surse.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.