Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinci jihadişti francezi condamnaţi la moarte în Irak au sesizat Comitetul ONU împotriva torturii pentru a cere repatrierea

monusco.unmissions.org
ONU Natiunile Unite

Cinci jihadişti francezi condamnaţi la moarte în Irak au sesizat miercuri Comitetul ONU împotriva torturii pentru a-i cere să oblige statul francez să le asigure protecţie consulară şi să-i repatrieze, transmite joi AFP, citându-l pe avocatul inculpaţilor, anunță AGERPRES.

Cetăţeni 'francezi suferă tratamente inumane şi degradante în închisorile irakiene', a declarat avocatul Nabil Boudi. 'Franţa este perfect informată despre această situaţie şi nu acţionează în consecinţă pentru a-i pune capăt', a adăugat el, subliniind că protecţia consulară trebuie 'să fie acordată tuturor francezilor, fără excepţie'.

Citește și: Vremea rea face RAVAGII: 68 de trenuri au fost ANULATE de CFR

Recursul a fost înaintat în numele lui Brahim Nejara, Bilel Kabaoui, Léonard Lopez, Fodil Tahar Aouidate şi Mourad Delhomme, condamnaţi în iunie la moarte şi aflaţi în detenţie din octombrie în închisoarea de înaltă securitate Al-Russafa de la Bagdad.

Avocatul solicită Comitetului, cu sediul la Geneva, să 'ia măsuri provizorii de protecţie dată fiind urgenţa situaţiei, iar aceasta în scopul de a evita ca un prejudiciu ireparabil să le fie cauzat petenţilor, victime ale unei absenţe de protecţie din partea autorităţilor franceze'.

Avocatul mai solicită Comitetului să condamne Franţa pentru refuzul de a-i repatria şi a-i judeca pe sol francez.

Într-o scrisoare pe care au reuşit să o trimită familiilor lor în ianuarie, publicată de cotidianul Libération şi consultată de AFP, Brahim Nejara şi Fodil Tahar Aouidate spun că se 'confruntă cu ameninţări neîncetate, verbale şi fizice ale miliţiilor care lucrează' în închisoare.

'Unii dintre noi au fost torturaţi şi umiliţi, iar presiunea este atât de mare, încât unii s-au izolat şi au început să vorbească de unii singuri şi încât moartea li se pare de preferat', susţin ei.

Deţinuţii mai afirmă că reprezentantul francez care i-a vizitat la mijlocul lui decembrie le-a 'răspuns că nu poate face nimic' pentru ei, 'zâmbind'.

'ONG-ul Human Rights Watch vorbeşte într-un raport despre recurgerea la metodele 'falaka', ce constau în lovirea suspecţilor la tălpi, precum şi la 'waterboarding' sau simularea înecului', mai afirmă avocatul în recurs.

Citește și: Traficanți luați cu ASALT de trupele speciale: 14 DESCINDERI în București

Unsprezece cetăţeni francezi capturaţi în Siria au primit pedeapsa capitală în Irak anul trecut, iar alţi trei- printre care două femei - au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă pentru apartenenţă la gruparea jihadistă Statul Islamic (SI).

Săptămâna trecută, Comisia naţională consultativă a drepturilor omului (CNCDH), cu rol de consiliere a guvernului francez, a apreciat că Parisul ar trebui să-i repatrieze pe cei unsprezece cetăţeni.

Subiectul este unul foarte sensibil pentru executivul francez, mai multe sondaje arătând că opinia publică este ostilă repatrierii de jihadişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.