Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine a fost Julius Robert Oppenheimer, omul care a făcut bomba atomică

libertatea.ro
oppenheimer

Julius Robert Oppenheimer, deși poate nu este la fel de celebru ca Albert Einstein, a jucat un rol absolut crucial în istorie în calitatea sa de fizician. El a fost liderul principal al "Proiectului Manhattan" între anii 1942 și 1946, o inițiativă majoră a Statelor Unite cu scopul dezvoltării primei bombe atomice.

Născut în New York în anul 1904, din părinți de origine evreiască germană, Oppenheimer a demonstrat un talent de excepție atât în domeniul științelor, cât și în cel umanist. După ce și-a obținut doctoratul în fizică în Germania, el a devenit profesor la prestigioasa Universitate din California, Berkeley. Sub îndrumarea sa, Proiectul Manhattan a reușit să realizeze detonarea cu succes a primei explozii atomice în 1945.

Aceasta a dus la aruncarea bombelor atomice asupra orașelor Hiroshima și Nagasaki, forțând capitularea Japoniei, dar provocând pierderi imense în rândul civililor. Ulterior, Oppenheimer și-a regretat implicarea și a devenit un susținător vocal al dezarmării nucleare.

content-image

Onorat postum cu premiul Enrico Fermi de către președintele Kennedy

În ciuda suspiciunilor legate de presupuse legături comuniste, a fost onorat postum cu premiul Enrico Fermi de către președintele Kennedy în 1963. Un film intitulat „Oppenheimer”, cu Cillian Murphy în rolul principal, explorează viața și dilemele morale ale acestuia, urmând să fie lansat luna aceasta.

Acest film biografic a fost aclamat de critică și a primit mai multe premii Oscar, recunoscându-i realizările cinematografice și performanțele stelare, subliniind impactul său de durată asupra publicului, scrie incredibilia.ro.

„Oppenheimer” prezintă strălucirea creativă a lui Christopher Nolan și a distribuției stelare, oferind o scufundare profundă în moștenirea lui Oppenheimer și în complexitatea epocii sale, consolidându-și locul în istoria cinematografică.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.