DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Cine este bărbatul care a deblocat Canalul Suez cu excavatorul

Business Insider
excavator

Bărbatul de la manetele excavatorului cu ajutorul căruia a fost repusă pe linia de plutire nava-gigant care a blocat Canalul Suez nu a fost atât de încântat de glumele care s-au făcut pe seama lui. Totuși, Abdullah Abdel-Gawad a spus într-un interviu pentru Business Insider că atenția întregii lumii asupra lui în cele șase zile cât a durat criza din canal l-a ajutat să muncească mai concentrat la eliberarea navei Ever Given.

Vezi și: Scenariu macabru - 'Blestemul faraonului': Blocarea Canalului Suez şi alte nenorociri din Egipt, puse pe seama mutării unor mumii

Știrea blocării Canalului Suez de către o navă-container de dimensiuni faraonice (400 de metri lungine, comparat cu lățimea de 200 de metri a canalului) a făcut în câteva ore înconjurul lumii, pe 23 martie.

Una dintre cele mai sugestive imagini pentru proporția navei și a dezastrului a fost o fotografie în care apărea prora navei înfiptă în mal și un excavator săpând pământul pentru a elibera carena, excavator ce pare minuscul în comparație cu dimensiunile colosale ale vasului Ever Given.

Fotografia a fost izvorul unui fluviu de meme și glume, iar Abdullah Abdel-Gawad, bărbatul de 28 de ani care manevra excavatorul, a fost ultimul care a aflat de ele.

Timp de șase zile, el a lucrat continuu la eliberarea navei. Nici nu a văzut când a fost făcută fotografia.

"Nu eram atent la lucrurile astea", a povestit el pentru Business Insider. Apoi a început să vadă valurile de meme pe rețelele sociale. Una dintre ele, pe care a reținut-o, avea scris în dreptul navei "Celulita mea", iar pe excavatorul lui "O ceașcă de ceai verde".

Însă lui nu-i venea să râdă. Avea impresia că lumea râde de munca lui: "Oamenii au spus: Autoritatea Canalului Suez a luat măsuri și a trimis echipament de mărimea unui bob de orez".

"Asta m-a supărat. Dar m-a și motivat, pentru că voiam ca lumea să spună: A reușit".

Era atât de conștient de atenția întregii lumi asupra muncii lui, încât nu a vrut să știe nimeni cine este bărbatul din excavator până când nava nu a fost eliberată.

content-image

"Nimeni nu se bagă peste el"

Din estimările lui, nava Ever Given s-a ridicat cu 6 metri față de nivelul de plutire când s-a înfipt în mal, iar sarcina lui era să îndepărteze pietrele și pământul care blocau carena vasului. Abdullah a povestit că i-a fost foarte frică să nu dezechilibreze nava cu săpăturile lui și să se răstoarne peste el, în loc să o repună pe linia de plutire.

"Dacă te uiți la dimensiunea navei și la dimensiunea excavatorului, este absolut înspăimântător", a spus el.

Alți doi excavatoriști care au sosit după două zile să ajute s-au temut prea tare să lucreze direct sub navă, a mai povestit Abdullah. Ei au stat mai departe și doar au cărat pământul excavat de el. Cumva, eliberarea navei a devenit sarcina lui.

"M-au găsit lucrând acolo și a fost ceva de genul Ok, tipul ăsta muncește sub navă. Nimeni nu se bagă peste el".

Așa că Abdullah a tras și mai tare ca să termine treaba. El spune că dormea cam trei ore pe noapte.

"M-am gândit că pot să răspund doar prin fapte, așa am făcut toată viața. Nu răspund cu cuvinte, ci cu acțiune".

Nava Ever Given a fost repusă pe linia de plutire după șase zile, punând capăt unei crize economice care se prefigura, având în vedere volumul de mărfuri care tranzitează Canalul Suez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.