Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este candidatul care l-a învins pe Joe Biden în alegerile primare democrate din Samoa Americană?

Pablo Martinez Monsivais / AP / Profimedia
jason palmer

Jason Palmer, un investitor de capital de risc în domeniul tehnologiei educației și fost membru al personalului Fundației Bill & Melinda Gates, a câștigat marți adunarea electorală democrată din Samoa Americană (insulă aflată în Oceanul Pacific, la est de Australia și la sud de Hawaii), potrivit NBC News.

Palmer a obținut 51 de voturi, în ciuda faptului că nu a vizitat niciodată teritoriul, în timp ce președintele Joe Biden a obținut 40 de voturi.

"Nu te poți aștepta niciodată să învingi un președinte în exercițiu, dar îi iubesc pe oamenii din Samoa Americană, iar ei au fost atât de minunați cu mine în ultima lună", a declarat Palmer pentru NBC News după victoria sa preconizată.

Palmer, în mare parte o figură necunoscută înainte de marți, a declarat că a organizat patru evenimente virtuale de campanie în Samoa Americană în ultimele zile și că a obținut câteva sute de voturi în alegerile primare democrate din New Hampshire și Nevada din acest an.

Palmer a fost, de asemenea, pe buletinul de vot în Colorado și Vermont marți, și a declarat că se află pe buletinul de vot în 16 state și teritorii în acest ciclu.

El privește cu nerăbdare spre Arizona, unde, a spus el, își va lansa în curând planul său pentru a rezolva "criza imigrației".

Palmer a adăugat că obiectivul său este să adune cât mai mulți delegați pentru a putea influența convenția să facă din educație o prioritate principală în aceste alegeri.

Biden să se dea la o parte

Întrebat dacă l-ar susține pe Biden dacă acesta ar fi eventualul candidat, Palmer a spus că, dacă nu va obține nominalizarea, "îl voi susține pe candidatul democrat la președinție". Dar sper că Joe Biden se va da la o parte pentru următoarea generație de lideri".

Palmer a spus că există alți mari lideri în Partidul Democrat, mai aproape de vârsta sa (52 de ani), gata să facă un pas înainte și să conducă și că aceștia au șanse mult mai mari de a-l învinge pe Donald Trump în toamnă.

El a spus că acești lideri ar putea fi el însuși sau guvernatorii democrați Gretchen Whitmer din Michigan, Jared Polis din Colorado sau Gavin Newsom din California.

Precedentul din 2020

Deși victoria sa în teritoriul american a fost o surpriză, alegerile primare nu au prezis întotdeauna viitorul candidat.

În 2020, fostul primar al New York-ului Michael Bloomberg a câștigat adunarea democrată din teritoriu, obținând patru delegați la Convenția Națională Democrată, în timp ce reprezentanta Tulsi Gabbard din Hawaii s-a clasat pe locul al doilea, obținând doi delegați la convenție.

În 2016, fostul secretar de stat Hillary Clinton a câștigat caucus-ul democrat din Samoa Americană și a obținut, de asemenea, nominalizarea democrată. Clinton a câștigat caucus-ul și în 2008, deși nu a obținut nominalizarea democrată.

Caucusurile democrate din Samoa Americană au, în general, o prezență scăzută la vot. Nouăzeci și una de persoane au votat marți, în timp ce peste 300 au votat în competiția din 2020, la care au participat 10 candidați. În 2016, peste 200 de persoane au votat în cadrul caucusului democrat.

Samoa Americană nu votează la prezidențiale

Potrivit paginii de Facebook a Partidului Democrat din Samoa Americană, caucus-ul are loc într-o singură locație, la Departamentul pentru tineret și afaceri feminine din Tafuna, unde alegătorii votează ca la alegerile primare sau generale tradiționale.

Cu toate acestea, concursurile de nominalizare organizate de partid sunt printre singurele modalități prin care alegătorii din Samoa Americană pot participa la alegerile prezidențiale.

Doar alegătorii cu drept de vot din cele 50 de state pot vota la alegerile generale din noiembrie, excluzând alegătorii din Samoa Americană și din alte teritorii ale SUA.

Campanie axată pe educație

Întrebat în decembrie de ce a decis să candideze la președinție, Palmer a declarat pentru Inside Higher Education că cel mai important motiv a fost acela al "tuturor rapoartelor despre tinerii care se simt neajutorați și disperați, un sentiment general că cele mai mari probleme ale epocii noastre nu sunt abordate".

El a adăugat: "Când educația sau pregătirea forței de muncă apare în dezbaterea noastră națională, este vorba despre teoria rasială critică și băile pentru transsexuali, nu despre abilitățile secolului XXI, despre ucenicie, acreditări sau locuri de muncă de calitate. Acest lucru nu este acceptabil. Nu voi permite ca Statele Unite ale Americii să se scufunde într-un abis al ignoranței - nu sub ochii mei."

Deși Palmer va câștiga marți mai mulți delegați la Convenția Națională Democrată, este puțin probabil ca el să aibă o cale solidă spre nominalizarea prezidențială.

Potrivit rapoartelor Comisiei Electorale Federale, Palmer a strâns 570.000 de dolari pentru campania sa, dar peste 530.000 de dolari au provenit dintr-un împrumut personal al candidatului.

Un consilier de campanie al lui Biden a declarat marți pentru NBC News că nu știa cine este Palmer.

Biden conduce cursa cu 994 de delegați. Niciun alt candidat din partea democraților nu obținuse vreun delegat înainte de Super Marți, deși "neangajații" au obținut doi delegați în Michigan, după ce 13% dintre alegătorii democrați din cadrul alegerilor primare de acolo au votat "neangajat", în loc să aleagă un candidat, în semn de protest față de abordarea lui Biden față de războiul Israelului împotriva Hamas.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.