Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiției pentru șefia Parchetului General

Epoch Times Romania
Gabriela Scutea

Gabriela Scutea, propunerea Ministerului Justiției pentru funcția de procuror general, a fost adjuncta Laurei Codruța Kovesi atunci când era procuror general și a deținut și postul de reprezentant al Ministerului Justiției pentru relația cu Comisia Europeană privind măsurile din MCV.

Gabriela Scutea a fost din 2006 și până în 2013 adjunct al procurorului general, funcție ocupată la acel moment de Laura Codruța Kovesi, și a coordonat activitatea de resurse umane. Scutea a fost ordonator de credite delegat, dar a fost responsabilă și cu implementarea programelor cu finanțare externă.

În 2016, în plin scandal al OUG 13, Gabriela Scutea a fost secretar de stat în Ministerul Justiției.

Gabriela Scutea și-a început activitatea de procuror în 1995 la Parchetul de pe lângă judecătoria Brașov și apoi la Parchetul de pe lângă judecătoria Rupea.

Ulterior, în mai 2013, Scutea a fost numită consilier al procurorului general Tiberiu Nițu.

Gabriela Scutea a fost și înalt reprezentant a Ministerului Justitiei pentru relatia cu Comisia Europeana pe aspectele referitoare la îndeplinirea conditionalităților stabilite în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV).

În ianuarie 2016, a ajuns secretar de stat la Ministerul Justitiei.

Scutea a candidat, și în perioada ministrului Justiției Tudorel Toader, la șefia Parchetului General, însă a fost respinsă.

La interviul susținut anterior în fața comisiei conduse de Tudorel Toader, Scutea a fost întrebată despre participarea sa, pe 4 aprilie 2019, la protestul magistraților români de pe treptele Palatului de Justiție de la Bruxelles, împotriva adoptării legilor Justiției.

Scutea a motivat că protestul a fost unul mut și că a avut în intenție să nu-și lase singuri colegii care au absolvit recent Institutul Național al Magistraturii, cu sugestia că nu a fost doar un protest al magistraților lipsiți de experiență.

Aceasta a depus ultima declaraţie de avere (prezentă pe site-ul CSM) în 2017. Potrivit documentului, magistratul a încasat într-un an aproximativ 208.000 lei, cumulând salariul de la Ministerul Justiţiei (141.410 lei) cu salariul de ministru consilier primit de la Ministerul de Externe şi indemnizaţia de membru al Consiliului de îndrumare şi supraveghere, plătită de Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Suplimentar, Gabriela Scutea a mai câştigat mici sume de bani din investiţii (dobânzi).

Procuroarea Scutea deţine o casă lângă Braşov, în suprafaţă de 247 mp, aflată încă în construcţie în 2017, şi un apartament de 38 mp în Braşov. La categoria autovehicule, în declaraţia de avere figurează un Volkswagen Passat din 2002. În conturile bancare, Scutea deţinea aproximativ 41.500 de euro şi 142.000 de lei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.