Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este magnatul rus care spune că 'Palatul lui Putin', supranumit 'Noul Versailles', îi aparține lui / VIDEO

themoscowtimes.com
palat

Omul de afaceri rus Arkadi Rotenberg a declarat sâmbătă că el este proprietarul palatului din sudul Rusiei despre care opoziţia afirmă că îi aparţine preşedintelui Vladimir Putin, transmite Reuters.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Fundaţia anticorupţie a opozantului Aleksei Navalnîi a publicat un material video în care prezintă edificiul opulent ca proprietate a liderului de la Kremlin. Imaginile au fost vizionat online de peste 100 de milioane de ori.

Rotenberg, fost partener de antrenamente de judo al lui Putin, susţine că a cumpărat construcţia acum doi ani. Afaceristul şi-a vândut în 2019 acţiunile la compania de stat Stroigazmontaj, specializată în construcţia de conducte de gaz, pe o sumă estimată de cotidianul economic RBC la circa 75 de miliarde de ruble (990 milioane de dolari). El este unul din magnaţii sancţionaţi de Statele Unite şi alte ţări occidentale după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014.

"Acum nu va mai fi secret, eu sunt beneficiarul", a afirmat Rotenberg într-o înregistrare video difuzată pe Telegram. "A fost o construcţie destul de complicată, au fost mulţi creditori şi am reuşit să devin beneficiar", a adăugat el, fără a da detalii despre achiziţie şi finanţarea acesteia.

Putin a dezminţit deja că palatul este al lui.

Fondul de luptă anticorupţie (FBK) al opozantului rus Aleksei Navalnîi a publicat o anchetă despre un "veritabil palat" al lui Vladimir Putin, relatează AFP. Într-un videoclip de aproape două ore, principalul critic al Kremlinului îl acuză pe preşedintele rus că ar fi, prin intermediari, beneficiarul unei vaste proprietăţi şi al unui imens palat în apropiere de oraşul Ghelendjik, pe malul Mării Negre.

Acest ansamblu foarte luxos, conţinând între altele podgorii, un patinoar de hochei pe gheaţă şi un cazino, ar fi fost finanţat - potrivit lui Navalnîi - de apropiaţi ai preşedintelui rus, ca patronul Rosneft, Igor Secin, şi omul de afaceri Ghennadi Timcenko.

"Este un stat în statul rus. Şi în acest stat nu există decât un singur ţar inamovibil. Putin", susţine Navalnîi, acuzându-l de asemenea pe preşedintele rus că este "obsedat de bogăţie şi lux".

Potrivit opozantului, 100 de miliarde de ruble (1,12 miliarde de euro la cursul zilei) au fost cheltuite pentru a construi acest complex, a cărui suprafaţă totală ar fi 7.000 de hectare şi care este proprietatea FSB (Serviciul Federal de Securitate rus).

Despre existenţa acestui palat şi despre presupusele sale legături cu Vladimir Putin s-a vorbit pentru prima oară în 2010, când mai multe anchete jurnalistice au sugerat acţiuni frauduloase.

Autorităţile, în special purtătorul de cuvânt al lui Putin, au dezminţit în mai multe rânduri în ultimii ani existenţa vreunei legături între această proprietate şi preşedintele rus.

Navalnîi estimează totuşi că investigaţia sa stabileşte, cu fotografii şi documente în sprijin (contracte, documente bancare, mărturii), amploarea deturnărilor.

Opozantul s-a specializat în anchete anticorupţie vizând elita rusă.

El îl acuză de altfel pe Putin că ar fi orchestrat presupusa sa otrăvirea în august în Siberia. Rusia respinge orice responsabilitate în acest caz şi consideră că nu există niciun indiciu care să ateste că Navalnîi ar fi fost victima unei tentative de omor.

Aleksei Navalnîi, 44 de ani, a fost arestat duminică la punctul de control de pe un aeroport din Moscova, la întoarcerea sa după cinci luni de tratament şi convalescenţă în Germania, unde a fost transportat în stare de comă după ce i se făcuse brusc rău în avionul care îl ducea de la Tomsk (Siberia) în capitala rusă, iar echipajul a efectuat o aterizare de urgenţă în alt oraş siberian, Omsk, unde i s-au acordat primele îngrijiri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.