Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este mare castigator al primului Tur al alegerilor prezidentiale

intrebare

Deși Klaus Iohannis a obținut cel mai bun scor dintre toți candidații, principalii câștigători ai primului tur de alegeri sunt de departe Viorica Dăncilă și PSD. Asaltați pe toate planurile, fiind sub tirul continuu al președintelui Iohannis și dați jos de la guvernare cu puțin timp înaintea alegerilor, social-democrații au reușit un rezultat bun, care îi plasează în finala alegerilor prezidențiale.

Pe de altă parte, președintele Iohannis, deși s-a plasat pe primul loc după primul tur, nu a reușit să confirme sondajele care îl dădeau clar peste 40% din voturi. Scorul președintelui, în pofida discursului optimist de duminică seara, este, mai curând, îngrijorător pentru strategii partidului.

Un alt perdant în aceste alegeri este Dan Barna. Majoritatea analiștilor politici au arătat că acesta a reușit un scor modest, mult sub scorul USR-PLUS de la europarlamentare – 14,19% față de 22,36%.

Pe lângă Dan Barna, un alt mare învins este fostul lider PSD, Liviu Dragnea. Și asta pentru că scorul obținut de Viorica Dăncilă în alegerile de duminică a fost unul mai mare decât cel obținut de social-democrați la europarlamentare, când președinte al PSD era chiar Liviu Dragnea.

PSD se revalidează după epoca Dragnea

Creditată prea puțin chiar de Liviu Dragnea, Viorica Dăncilă a reușit nu doar să țină partidul unit, dar și să-l mobilizeze înaintea turului întâi al alegerilor. Totodată, PSD a avut o campanie inteligentă, prin care a reușit să se poziționeze în Opoziție cu Klaus Iohannis și noul Guvern PNL.

Practic, rezultatul din primul tur arată că PSD s-a oprit din căderea de după alegerile europarlamentare și a început să urce din nou în preferințele românilor. Chiar dacă PSD nu și-a revenit la nivelul bazinului său tradițional, situat în jurul a 30-35%, în momentul de față, formațiunea condusă de Viorica Dăncilă este de departe principalul partid de stânga din România.

Retorica anti-PSD nu mai aduce procente

Ecartul de aproape 10% dintre Viorica Dăncilă și candidatul USR-PLUS arată că retorica anti-PSD și-a cam epuizat potențialul.

Este și normal să fie așa, în condițiile în care PSD a fost deja penalizat în europarlamentare pentru politica promovată de Liviu Dragnea, iar instalarea Guvernlui PNL a transferat responsabilitatea guvernării în curtea partidelor care formează majoritatea parlamentară.

Oamenii așteaptă acum rezultate de la noua guvernare. Dacă partidele care formează majoritatea parlamentară nu își modifică discursul, acestea riscă să piardă alegerile locale și parlamentare de anul viitor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.