Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informaÈ›ii È™i È™tiri
  • experienÈ›a premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi È™tiri, exclusivități È™i breaking news
DESCARCÄ‚ APLICAÈšIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Moş Crăciun, cel mai popular personaj din lume! Ce rol a avut Crăciuneasa

mos craciun

Moş Crăciun face parte din universul copiilor, le dă încredere, siguranţă şi echilibrul emoţional, iar mitul său, cu o tradiţie îndelungată şi puternică, întăreşte valorile familiei. Chiar dacă numele şi reprezentările sale s-au schimbat de-a lungul vremii, Moşul a rămas cel mai cunoscut personaj legat de marea sărbătoare a Crăciunului.

Mitul lui Moş Crăciun are la bază un personaj real, Sântul Nicolae, care a devenit faimos făcând cadouri, dând bani şi ajutându-i cu generozitate pe cei săraci.

A fost odată de demult un om pe care în chema Nicolae şi care dădea de mâncare şi daruri copiilor săraci sau fără părinţi. De aceea, acum, mulţi oameni se îmbracă la fel ca Moş Crăciun, ca să ne amintim ce a făcut odată Nicolae - putem explica copiilor noştri.

Importante sunt aceste valori, care-i inspiră pe cei mici, şi acesta este spiritul Crăciunului, de la care actuala cultură a consumului poate că s-a îndepărtat uneori.

În cultura populară de la noi se spune că Maica Domnului, cuprinsă de durerile naşterii, i-a cerut adăpost lui Moş Ajun, dar el fiind sărac a refuzat-o şi i-a îndrumat paşii spre fratele lui mai mic şi mai bogat, Moş Crăciun. Crăciun n-a ştiut că femeia este Maica Domnului şi n-a primit-o să nască. A ajutat-o însă Crăciuneasa, nevasta lui, iar pentru fapta sa Moş Crăciun a pedepsit-o.

Citește și: Custodele Coroanei române, Margareta, îi pune la zid pe politicienii care își arogă toate meritele: 'Muncesc devotat şi discret, fără să fie în luminile rampei'

Când Moş Crăciun a aflat că în grajdul său s-a născut pruncul Iisus, s-a căit mult şi i-a cerut iertare lui Dumnezeu, iar a două zi şi-a împărţit întreaga avere copiilor săraci. De aici vine tradiţia de a face daruri de Crăciun, mai ales copiilor, iar Crăciunul a devenit, în limba română, cuvântul care desemnează Naşterea Domnului. În România comunistă, Moş Crăciun devenise Moş Gerilă, un Moş mult mai sărac, în daruri şi semnificaţii.

În cultura nordică, cândva de mult, spiriduşii, sau gnomii, păzeau casa omului de spiritele rele. Aceştia erau iubiţi, sau urâţi, pentru că deşi se purtau cu bunăvoinţa, puteau uneori să fie şi răi dacă nu erau trataţi cum se cuvine.

În Evul Mediu, mai degrabă aşteptau daruri, decât să le facă, şi se spunea chiar că ar fi furat uneori darurile pe care le aducea moşul.

Citește și: SONDAJ CURS - PNL stagnează, PSD este în revenire de formă. USR a luat-o pe tobogan

Abia mult mai târziu spiriduşii au devenit prieteni şi ajutoare ale lui Moş Crăciun.

În secolul XVI, în Olanda se sărbătorea Sfântului Nicolae, arhetipul lui Moş Crăciun, un descendent al spiritelor şi spiriduşilor care însoţeau cortegiul lui Hellequin, vânătorul sălbatic care răpea copii şi conducea cortegiile morţii în nopţile de iarnă. Acest Sfânt Nicolae, urmaş al spiriduşilor, a emigrat în America odată cu olandezii şi populaţiile nordice, în secolele XVII şi XVIII. Olandezii îi spun acum Moşului Crăciun Sinterklaas.

ACTIVEAZÄ‚ NOTIFICÄ‚RILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.