Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine este Teodor Meleșcanu, noul președinte al Senatului

teodor melescanu

Teodor Meleșcanu, ales marți președinte al Senatului, a deținut de trei ori funcția de ministru al Afacerilor Externe, a fost ministru al Apărării și interimar la Justiție. El a ocupat, totodată, funcții importante în diplomație, a fost director SIE și senator de Prahova în patru legislaturi, anunță MEDIAFAX.

Citește și: Denise Rifai mitraliază USR-PLUS: ‘Nu e cazul să facem circ politic continuu și gratuit’ .

Teodor Meleșcanu este un om politic român, în vârstă de 78 de ani, doctor în științe sociale și politice la Universitatea din Geneva din anul 1973, fost ministru al Afacerilor Externe de 3 ori (1992-1996,2014 și 2017-2019, fost ministru al Apărării între 2007 și 2008 și interimar la ministerul Justiției în anul 2008. Noul președinte al Senatului a deținut funcția de director al Serviciului de Infromații Externe între 2012 și 2014 și a avut patru mandate de senator de Prahova din 1996 până în prezent, exceptând legislativul 2012-2016.

El a deținut funcții în diplomație în MAE Direcția Juridică și a Tratatelor între 1966 și 1990, subsecretar de stat și secretar de stat în MAE între 1990 și 1991.

Citește și: Lovitură pentru polițiști! Ordinul ministrului de Interne a fost publicat în Monitorul Oficial

Pe lângă scena politică, Meleșcanu a mai activat și în mediul universitar și științific fiind profesor la Școala Națională de Științe Politice și Administrative între 1990 și 1991, profesor și îndrumător de doctorat la facultatea de științe politice din cadrul Universității București între 1992 și 2013 și profesor al școlii doctorale de la SNSPA din 2013 până în prezent.

Acesta este membru al Institutului de Științe Politice din București și vicepreședinte al Asociației de Drept Internațional și Relații Internațioanle din București

Încă de la finele lunii mai, după alegerile europarlamentare, Klaus Iohannis cerea demiterea de urgenţă a miniştrilor de Externe, Teodor Meleşcanu şi de Interne, Carmen Dan, pentru modul defectuos în care au fost organizate alegerile în ţară şi străinătate.

Pe 3 iunie 2019, PNL și USR au depus o moțiune simplă în Parlament, cerând demisia ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, invocând faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secțiile din străinătate.

Citește și: Ies la suprafață noi informații-cheie în cazul Caracal! Țiganii care ar fi discutat, la telefon, cu Luiza

Procurorii DNA au anunțat pe 6 iunie 2019 că au primit de la Parchetul General, 42 de plângeri privind nereguli la exercitarea dreptului de vot în diaspora la alegerile din 26 mai, fiind deschis în acest sens un dosar penal.

Șeful statului a luat act pe 24 iulie 2019 de demisia fostului ministru de la Afaceri Interne, Carmen Dan, dar și de revocarea din funcția de ministru al Afacerilor Externe a lui Teodor Meleșcanu .

Pe 2 septembrie 2019 Călin Popescu Tăriceanu a demsionat din funcția de președinte al Senatului, interimatul fiind preluat de senatorul PSD Șerban Valeca.

Senatorul ALDE Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului, marți, obținând în turul II 73 de voturi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.