Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine mai investește în România

investitii-shutterstock

INS a anunțat pentru trimestrul al II-lea din 2017 o creștere economică de 5.9%, cu 0.2% mai mult decât creșterea înregistrată pe primul trimestru.

Cum se văd aceste cifre în economia reală?

Avem, pe de-o parte, niște creșteri salariale și scutiri de taxe. Creșterile salariale încurajează consumul, nivelul acestuia apropiindu-se astăzi de cel de dinainte de criza economică.

Pe de altă parte, încep să ne prindă din urmă fantomele trecutului. Pensiile speciale, susținute puternic de PSD nu în urmă cu mult timp, ajung astăzi să fie o piatră de moară pentru vistieria națională.

Aflându-ne într-un context favorabil, cu o creștere economică peste media europeană, efortul bugetar pentru toate aceste facilități nu se resimte încă prea tare.

Astăzi, pensiile speciale sunt luate la puricat și, cel mai probabil, o bună parte dintre acestea vor dispărea sau vor fi diminuate. La fel se va întâmpla și cu celelalte facilități acordate de PSD. Când situația va deveni critică, ele vor fi eliminate. Și astfel vom reveni de unde am plecat, ca o veritabilă goană în jurul cozii.

Ceea ce, din păcate, lipsește cu desăvârșire din programul PSD sunt investițiile mari. Da, ele se petrec pe perioada a mai multor ani de zile, ceea ce înseamnă că nu aduc un câștig electoral imediat. Și da, ele nu se resimt în buzunarul cetățeanului la fel de puternic precum o mărire de salariu. Dar, pe termen lung, ele sunt cele care asigură dezvoltarea României.

E cumva ironic ca într-o perioadă în care ne bucurăm de o creștere economică fără egal, să ne uităm mirați cum nivelul investițiilor publice a ajuns la o cotă minimă istorică.

La nivel politic există o lipsă acută a viziunii pe termen mediu și lung. Majoritatea politicienilor gândesc sub patronajul termenilor de „aici” și „acum”. Avizi după a câștiga procente într-o manieră imediată, proiectele de substanță sunt lăsate deoparte. Și iată cum, în loc să profităm de banii în plus de la buget pentru a investi în lucrări pe termen lung, îi risipim în diverse pomeni electorate, mai mult sau mai puțin mascate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.