Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine o mai poate opri pe Ursula von der Leyen, 'Regina Europei'? Sabia lui Damocles care atârnă deasupra candidaturii ei la șefia CE

În timp ce cursa pentru cele mai importante posturi din UE se încinge, „regina” Europei rămâne favorită la câștigarea celui de-al doilea ei mandat de președinte al Comisiei Europene și devine, totodată, principala țintă a oricărui contracandidat care ar vrea să îi ia locul, relatează Politico.

Pentru un timp scurt anul trecut, Ursula von der Leyen părea că va întâmpina probleme serioase în încercarea de a-și asigura al doilea mandat ca președinte al Comisiei Europene.

Într-o vizită surpriză în Israel ceea a avut loc în luna octombrie, von der Leyen a stat lângă Benjamin Netanyahu și și-a exprimat solidaritatea fără margini în lupta pe care țara o poartă împotriva grupării Hamas.

Declarația ei nu ar fi fost sub nicio formă una problematică dacă venea din gura unui președinte american sau a unui politician din Germania – ceea ce von der Leyen a fost înainte de a prelua șefia Comisiei Europene.

Dar cuvintele au fost rostite de șefa uneia dintre cele mai puternice instituții ale Uniunii Europene în legătură cu una dintre cele mai fierbinți subiecte de dezbatere din blocul comunitar, astfel că declarația ei a stârnit cel mai mare val e critici la adresa ei din cei patru ani petrecuți în fruntea Comisiei Europene.

Diplomații s-au înfuriat pentru faptul că von der Leyen a ignorat o declarație comună făcută de miniștrii de externe din UE care reprezenta poziția oficială a comunității europene și care cerea reținere și respect pentru dreptul internațional din parte Israelului.

În jur de 800 de angajați ai Comisiei Europene au semnat o scrisoare în care o criticau pe von der Leyen pentru sprijinul „necondiționat” și „necontrolat” oferit „uneia dintre cele două părți” ale conflictului.

„Ea s-a comportat tot mai mult ca o regină”

Însuși Josep Borell, șeful diplomației UE, a criticat-o pe von der Leyen pentru faptul că a pretins că vorbește în numele întregii Uniuni Europene atunci când a rostit discursul din Israel.

„Ea s-a comportat tot mai mult ca o regină”, a spus un diplomat european pentru Politico la acea vreme, criticând-o pe von der Leyen pentru că și-a asumat un rol mai mare decât cel pe care îl presupune jobul ei, pentru că nu a luat în considerare guvernele din UE înainte să ia o astfel de decizie și preferă să conducă instituția prin decrete cu ajutorul unui mic grup de consilieri.

Acum, după ce au trecut mai multe luni de la acel scandal, poziția lui von der Leyen pare din nou una sigură. Fără să își ceară scuze sau își schimbe retorica, șefa Comisiei Europene a trecut peste furtuna politică ce se abătuse asupra ei și a ieșit cu capul sus – poate nu neapărat mai puternică decât a fost vreodată, dar cu siguranță neafectată.

Ursula von der Leyen rămâne favorita pentru un al doilea mandat ca președintă a Comisiei și, mai mult, niciun alt candidat nu pare să aibă vreo șansă să o dea jos din vârful ierarhiei vara aceasta, când liderii europeni se întâlnesc ca să împartă funcțiile cele mai importante din UE.

Aceasta este metoda von der Leyen: aceeași care ajutat-o să treacă nu doar prin ultima criză, ci și peste toate provocările care i-au ieșit în față în cei peste 20 de ani de carieră în politică. De fiecare dată când i-au fost aduse critici, von der Leyen a dat dovadă de o capacitate asemănătoare cu cea a lui Trump de a rezista și de a merge mai departe cu zâmbetul pe buze prin orice adversitate până când oponenții ei s-au dat bătuți.

Sabia lui Damocles care atârnă deasupra candidaturii lui von der Leyen

Pentru a câștiga al doilea mandat, von der Leyen trebuie să fie propusă de liderii europeni și confirmată apoi de Parlamentul European. Din cauza ascensiunii extremei drepte în Europa, victoria lui von der Leyen nu va fi la fel de ușoară ca prima oară când a fost aleasă.

„S-ar putea să fie o adevărată surpriză”, a spus un membru francez al Parlamentului European care provine din unul din partidele proeuropene.

Scandalul Pfizergate atârnă ca o sabie a lui Damocles deasupra candidaturii lui von der Leyen și ar putea schimba complet discuția privind șefia Comisiei Europene.

O analiză Politico a descoperit că cel puțin 215 milioane de doze de vaccinuri cumpărate în punctul cel mai fierbinte al pandemiei au fost distruse, după ce pentru ele s-au plătit 4 miliarde de euro din banii contribuabililor.

Indiferent dacă aceste probleme și scandalurile aferente apărute în Polonia, Ungaria, dar și România, pe tema vaccinurilor o îngrijorează pe von der Leyen, șefa Comisiei nu arată niciun semn de slăbiciune.

Orice s-ar întâmpla, oricare ar fi rezultatul anchetelor și deciziile judecătorilor, scenariul cel mai probabil rămâne cel în care von der Leyen continuă să zâmbească neperturbată, îndreptându-se cu pași repezi înspre câștigarea unui nou mandat în fruntea Comisiei Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.