Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt cei mai influenți europarlamentari români și care este forța României la Bruxelles (studiu)

eumatrix.eu
europarlamentari

România are zece reprezentanți în topul celor mai influenți o sută de europarlamentari, conform unui studiu realizat de eumatrix.eu, iar cea mai înaltă poziție în acest clasament îi revine lui Dragos Tudorache (ex-USR), fost ministru de Interne. De la PSD cel mai influent a fost Victor Negrescu, iar de la PNL Marian Jean Marinescu.

Top 10 cei mai influenți deputați europeni în 2019-2024 au fost:

  • Roberta Metsola (Președintele PE și legislator cheie pentru consolidarea democrației, libertatea presei și pluralismul în UE), Manfred Weber (Președintele PPE, cel mai mare grup politic din Parlament), Iratxe García Pérez (Președintele S&D), Othmar Karas (prim-vicepreședinte al Parlamentului European), Valérie Hayer (președinte Renew și legiuitor influent pentru resursele UE), Dita Charanzová (vicepreședinte al PE, membru al Biroului Renew și legiuitor cheie pentru aspecte legate de piața internă), Roberts Zīle (vicepreședinte al Parlamentului European și membru al Biroului ECR și legiuitor cu accent pe transportul maritim) și Frances Fitzgerald (vicepreședinte al PPE și legiuitor cheie pentru drepturile femeii), Dragoș Tudorache (vicepreședinte și legislator cheie privind inteligența artificială) și Evelyn Regner (legiuitor pentru impozitare și drepturile femeilor)

Care sunt națiunile care contează cel mai mult

Delegația germană este cea mai influentă în general și, de asemenea, una dintre cele mai performante proporțional cu dimensiunea sa.

În schimb, italienii și, într-o măsură mai mică, francezii, au avut performanțe slabe (indiferent de mărimea delegațiilor lor). Dintre țările mici, luxemburgezii, maltezii și portughezii au cea mai mare influență raportat la ponderea lor numerică, în timp ce maghiarii, ciprioții și italienii sunt grupurile naționale cu cele mai slabe performanțe.

PPE este cel mai influent grup atunci când sunt luați în ansamblu, în timp ce membrii Renew tind să aibă rezultate mai bune proporțional, în special datorită activităților lor legislative și a performanței de vot. Când vine vorba de poziții de conducere, Renew și S&D sunt în pole position, chiar înaintea PPE. Membrii S&D și PPE au încă un avantaj în ceea ce privește rețeaua lor (tot din cauza vechimii mai mari a deputaților lor europeni).

Delegațiile din nord-vestul Europei (cum ar fi finlandeze și olandeze) au o influență relativ mai mare în dosarele de mediu, în timp ce europarlamentarii din Europa Centrală și de Est tind să aibă rezultate mai bune în domeniul transporturilor sau al politicii externe . În ceea ce privește grupurile politice, europarlamentarii Renew exercită cea mai proporțională influență în majoritatea domeniilor, dar S&D performează mai bine când vine vorba de influența proporțională asupra sănătății și afacerilor sociale. Verzii se ridică peste greutatea lor asupra politicii de mediu, așa cum era de așteptat.

Unde e locul României

În general, România a depășit ponderea sa în actualul PE, mai ales când vine vorba de poziții de conducere, precum și de a construi rețele puternice în PE, în timp ce a fost mai slabă când vine vorba de influența reală asupra dosarelor legislative

Românii au fost mai degrabă influenți în problemele bugetare (cu 4 români în top 20: Siegfried Mureșan, Marian-Jean Marinescu, Claudiu Manda, Ramona Strugariu) și o influență puternică în chestiuni instituționale (deputați de top: Ramona Strugariu & Loránt Vincze)

Au exercitat influență și asupra agriculturii, energiei (Dan Nica & Marian-Jean Marinescu) și sănătății (Cristian-Silviu Buşoi & Tudor Ciuhodaru), precum și asupra comerțului (Maria Grapini & Iuliu Winkler), transporturilor (Marian-Jean Marinescu) şi migraţia (Ramona Strugariu & Loránt Vincze).

În schimb, influența românilor este medie în chestiuni precum finanțele, afacerile externe și politica socială, dar unii europarlamentari trec peste greutatea lor, cum ar fi Dragoș Tudorache (afaceri externe) și Dragoș Pîslaru (politica socială).

În timp ce influența României în parlamentul european a beneficiat pe parcursul acestui mandat al PE de pe urma concentrării lor puternice în cadrul celor mai influente familii centriste, scena politică din România devine din ce în ce mai polarizată, ca și în restul continentului, ceea ce poate duce la o influență mai redusă în termenul următor.

În special, delegațiile românești din cadrul grupurilor pivot PPE și Renew sunt pe cale să se micșoreze, în timp ce noi partide de dreapta ar câștiga teren substanțial. Deși partidul de dreapta AUR își propune să se alăture grupului ECR, acestea nu sunt compatibile cu Fidesz, ceea ce ar putea să-i lase deoparte în următorul Parlament European.

Totuși, și datorită dimensiunii substanțiale a țării, delegațiile românești din PPE și S&D ar rămâne printre cele mai mari din grupurile respective, permițând astfel românilor să continue să acceseze poziții și dosare cheie în Parlamentul European.

Cei mai influenți europarlamentari români sunt:

Dragoș Tudorache (Renew) - Locul 10

Marian Jean Marinescu (PPE) - Locul 31

Cristian Bușoi (PPE) - Locul 34

Siegfried Mureșan (PPE) - Locul 37

Victor Negrescu (S&D) - Locul 53

Dragoș Pîslaru (Renew) - Locul 63

Dacian Cioloș (Renew) - Locul 67

Corina Crețu (S&D) - Locul 80

Maria Grapini (S&D) - Locul 90

Rovana Plumb (S&D) - Locul 94

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.