Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine sunt liderii talibani din Afganistan - cei șase care conduc ofensiva și au speriat Occidentul

aljazeera.com

Șase figuri importante conduc mișcarea talibană care se luptă cu guvernul susținut de Occident din 2001. Talibanii s-au luptat cu guvernul afgan sprijinit de occident în Kabul de când a fost înlăturat de la putere în 2001.

Grupul a atras inițial membri care, cu sprijinul Statelor Unite, au respins forțele sovietice în anii 1980. Grupul a apărut în 1994 ca una dintre fracțiunile care luptau pentru un război civil și a continuat să controleze majoritatea țării până în 1996, când și-a impus interpretarea legii islamice, informează AlJazeera.com într-o analiză. Oponenții și țările occidentale l-au acuzat că și-a aplicat brutal versiunea legii islamice și că a suprimat minoritățile religioase.

Fondatorul și liderul său original a fost Mullah Mohammad Omar, care s-a ascuns după ce talibanii au fost doborâți de forțele locale susținute de SUA după atacurile din 11 septembrie 2001 asupra SUA. Omar a fost atât de secret, încât moartea sa, în 2013, a fost confirmată doar doi ani mai târziu de fiul său.

Iată câteva dintre figurile cheie ale mișcării:

Haibatullah Akhunzada

Cunoscut drept „Liderul credincioșilor”, el este liderul suprem al talibanilor care deține autoritatea finală asupra afacerilor politice, religioase și militare ale grupului. Akhunzada a preluat puterea în organizație atunci când predecesorul său, Akhtar Mansour, a fost ucis într-un atac american cu drone în apropierea frontierei afgan-pakistaneze în 2016. Timp de 15 ani, până la dispariția sa bruscă din mai 2016, Akhunzada a predat și a predicat la o moschee din Kuchlak, un oraș din sud-vestul Pakistanului, au declarat asociați și studenți agenției de presă Reuters. Se crede că are vârsta de aproximativ 60 de ani și nu se știe unde se află.

Mullah Mohammad Yaqoob

Fiul fondatorului taliban Mullah Omar, Yaqoob supraveghează operațiunile militare ale grupului, iar articolele mass-media locale au spus că se află în Afganistan. El a fost propus ca lider general al mișcării în timpul diferitelor lupte succesive. Dar a fost propus și ales Akhunzada în 2016 pentru că simțea că nu are experiență pe câmpul de luptă și că este prea tânăr, potrivit unui comandant taliban la reuniunea în care a fost ales succesorul lui Mansour. Se crede că Yaqoob are aproximativ 30 de ani.

Sirajuddin Haqqani

Fiul comandantului proeminent al mujahidinilor, Jalaluddin Haqqani, Sirajuddin conduce Rețeaua Haqqani, un grup vag organizat care supraveghează activele financiare și militare ale talibanilor de-a lungul frontierei Pakistan-Afganistan. Unii experți cred că Haqqani au introdus bombe sinucigașe în Afganistan și au fost învinuiți pentru mai multe atacuri de înaltă calitate în Afganistan, inclusiv un raid asupra hotelului de top din Kabul, o tentativă de asasinare a președintelui de atunci Hamid Karzai și un atac suicid asupra Ambasada Indiei. Se crede că Haqqani are aproximativ 40-50 de ani. Locația sa este necunoscută.

Mullah Abdul Ghani Baradar

Unul dintre cofondatorii talibanilor, Baradar conduce acum biroul politic al talibanilor și face parte din echipa de negocieri a grupului de la Doha pentru a încerca să încheie un acord politic care ar putea deschide calea pentru o încetare a focului și o pace mai durabilă în Afganistan. Procesul de pace nu a reușit să facă progrese semnificative în ultimele luni. Baradar, considerat a fi unul dintre cei mai de încredere comandanți ai lui Mullah Omar, a fost capturat în 2010 de forțele de securitate din orașul Karachi din sudul Pakistanului și eliberat în 2018.

Sher Mohammad Abbas Stanikzai

Fost viceministru în guvernul talibanilor înainte de înlăturarea sa, Stanikzai a locuit în Doha aproape un deceniu și a devenit șeful biroului politic al grupului de acolo în 2015. El a luat parte la negocieri cu guvernul afgan și a reprezentat talibanii în călătorii diplomatice în mai multe țări.

Abdul Hakim Haqqani

El este șeful echipei de negocieri a talibanilor. Fostul judecător-șef al talibanilor conduce consiliul de erudiți religioși și se crede că este persoana în care Akhunzada are cea mai mare încredere.

Explicație foto: Negociatorul șef taliban Sher Mohammad Abbas Stanikzai la discuțiile de pace intra-afgane de la Doha. Sursa foto: Al Jazeera.

content-image


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.