Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cine va forma noul guvern al Moldovei

parlament moldova

Românii sunt obișnuiți să privească mai mult la scena politică românească și mai puțin să se uite și la ce se întâmplă în imediata vecinătate. Probabil, azi presa va fi dominată de ecourile evenimentelor petrecute în Parlament, ieri. Premiera din cazul Udrea, care poate fi reținută dar nu arestată, legea votului prin corespondență vor fi evenimentele spre care vor privi majoritatea românilor.

Azi, însă, se întâmplă un eveniment nefericit dincolo de Prut. Are loc debarcarea Guvernului Streleț. După ce am auzit declarațiile publice făcute de Marian Lupu, Președintele Partidului Democrat și ale lui Mihai Ghimpu nu mai există nicio șansă ca guvernul făcut de către Alianța de Integrare Europeană să mai reziste.

Parlamentul moldovean ca și configurație arată în felul următor: Partidul Democrat 19 deputați, Partidul Socialiștilor 24, Partidul Comuniștilor 21, Partidul Liberal Democrat 19, Partidul Liberal 13 și 5 deputați neafiliați.

La acest moment, Guvernul Streleț se mai poate baza doar pe voturile propriului partid-Partidul Liberal Democrat-19 deputați din 101. Celelalte partide din coaliția guvernamentală (PDM, PL) au dat semnale fie că votează moțiunea fie că nu participă la vot. Așa cum arată lucrurile, probabil moțiunea va trece cu un număr de 54 parlamentari.

Declarațiile majorității liderilor din Moldova prevestesc acest lucru. Mihai Ghimpu, Partidului Liberal, a declarat deja că ”mâine vom fi martori la demiterea guvernului”.

Ce va fi însă, după?

O alianță a partidelor de stânga creată între Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor și Partidul Comuniștilor?

Probabil aceasta va fi varianta care are cea mai mare șansă de izbândă. Ar fi o coaliție care ar avea o largă majoritate.

Vor fi negocieri dure între partide pentru postul de Prim Ministru.

Cine va impune premierul? PDM va avea pretențiile cele mai mari, mai ales că este partidul care face posibilă căderea actualului Guvern. Este scenariul cu cele mai mari șanse de reușită dacă privim și la faptul că în acest moment electoratul este extrem de nemulțumit, iar aducerea opoziției la putere ar crea un debușeu al nemulțumirilor populare.

Alianța de integrare europeană partea a 4?

Greu de zis, mai ales după ce răfuielile politice s-au terminat cu dosare penale. Alianța nu a mai putut funcționa de multă vreme, acum este deja pe un drum închis. Poate doar un lobby extrem de puternic al Bruxelles-ului ar mai putea aduce partidele la masa negocierilor. Prea puțin credibil acest scenariu. Sunt prea multe lucruri în trecut care îi despart, iar Bruxelles-ul nu are pârghii de constrângere. Ar putea face o promisiune pentru un proces de integrare mai rapid. Dar acest lucru trebuie să se întâmple acum, în această dimineață, nu mâine. Mâine ar putea fi prea târziu. Pentru că dacă vom avea o alianță a stângii, deja vom avea un pas mare făcut spre Est.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.