Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cineastele care lucrează la propriul lor proiect de scurtmetraj animat sunt invitate să se înscrie la programul `Sisterhood of Young Animation Auteurs`

SYAA

Cineastele din regiune care lucrează la propriul lor proiect de scurtmetraj animat, în calitate de autor principal (regie, scenariu), sunt invitate să se înscrie, până la 15 mai, pentru participarea gratuită la programul Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), prin completarea formularului disponibil online: syaa.animest.ro.

Animest semnează un parteneriat cu Animation Film Festival Network şi extinde programul de mentorat dedicat cineastelor din lumea animaţiei, la nivel zonal. Dacă până acum programul era dedicat exclusiv artistelor din România şi Republica Moldova, în 2023 SYAA va oferi oportunităţi de dezvoltare şi celor din Cehia, Croaţia, Slovacia şi Slovenia.

O iniţiativă prin care Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Animest încurajează şi promovează talentele feminine din domeniu, SYAA reprezintă un program intensiv de lucru care aduce noile voci din lumea filmului de animaţie faţă în faţă cu profesionistele din industria europeană. Timp de 7 zile, mentorii le vor oferi celor 10 participante selectate sprijin în dezvoltarea scenariilor, precum şi sfaturi profesioniste în ceea ce priveşte conceptul regizoral, viziunea artistică şi producţia în sine, dar şi secrete din culisele acestui domeniu, împărtăşind propriile experienţe.

Crearea unei comunităţi de femei care să funcţioneze ca o reţea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective SYAA. Programul constă într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecţii şi evenimente de networking, în cadrul cărora participantele îşi pot dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele învaţă cum să-şi elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente şi cum poate arăta procesul de înfiinţare a unui studio de animaţie.

Criteriile de eligibilitate pentru înscrierea în program nu includ o limită de vârstă, iar participarea studentelor este mai mult decât încurajată. Programul se va desfăşura în limba engleză, limbă în care vor trebui redactate toate materialele necesare pentru înscriere. În urma analizării acestora, 10 creatoare vor fi invitate la workshop-ul organizat la Bucureşti în perioada 19-25 august 2023.

Printre artistele care se vor alătura programului în acest an în calitate de mentori se numără Raluca Mănescu, scenarista din România de numele căreia se leagă nenumărate scurtmetraje premiate la festivaluri internaţionale de film precum Cottbus IFF, Sarajevo IFF, Thessaloniki IFF, Namur IFF. Lungmetrajul ei de debut ca scenaristă, Lumea e a mea, regia Nicoale Constantin Tănase, a primit menţiunea specială a juriului la Karlovy Vary IFF în 2015 şi premiul de debut la TIFF, România, 2015. La rândul ei, cineasta poloneză Katarzyna Gromadzka a acceptat provocarea de a fi mentor SYAA pentru al doilea an consecutiv.

Cofondatoare Momakin şi co-organizator Animarkt Stop Motion Forum, Katarzyna este producător executiv şi coordonează artişti stop-motion, colaborează cu producători din toată lumea, este membră a Asociaţiei Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) şi a Asociaţiei Producătorilor de Animaţie din Polonia (SPPA).

„Prin SYAA ne dorim să creăm un spaţiu sigur şi primitor pentru femeile active în domeniul animaţiei, un spaţiu în care să îşi poată expune ideile fără să se lovească de prejudecăţi şi în care să fie definite ca artiste şi creatoare, în primul rând. Pentru a avea o societate sănătoasă, este imperativ ca prezenţa femeilor în cultură să ajungă normă, nu excepţie”, subliniază Helga Fodorean, Head of Studies.

Mai multe detalii despre Sisterhood of Young Animation Auteurs sunt disponibile online, pe site-ul dedicat programului: http://syaa.animest.ro/.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.