Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cinemateca de artă din Tulcea invită publicul să se implice în proiectul Adoptă o pictură!

pictura rupestra

Casa Avramide din oraşul Tulcea va găzdui sâmbătă, 7 august, începând cu ora 20,30, o nouă proiecţie în cadrul Cinematecii de artă, spectatorii urmând să contribuie la restaurarea lucrării "Peisaj din Sulina", de Marius Bunescu, una din cele 12 lucrări incluse în proiectul "Adoptă o pictură!", arată Agerpres.

Cinemateca de artă a început anul trecut cu proiecţia filmului "Despre trup şi suflet", de Ildiko Enyedy, însă evenimentul nu a fost urmat de altele, din cauza pandemiei de COVID-19.

"Sâmbătă, vom vedea filmul 'Amanda', de Mikhael Hers. Acest film şi această relansare va fi susţinută de un tulcean,Victor Moruzov, critic de film şi jurnalist, scrie la cele mai bune reviste culturale din România. El studiază filmul în Paris şi l-am prins aici între două festivaluri de vară şi este gata să vorbească despre film", a declarat, pentru AGERPRES, Laura Guţu, muzeografa Institutului de Cercetări Eco-Muzeale "Gavrilă Simion" (ICEM), iniţiatoarea proiectului Cinemateca de artă.

La fel ca anul trecut, accesul la proiecţie se va face în baza unei donaţii minime de 5 lei, însă de data aceasta donaţia va fi destinată restaurării unei lucrări semnate de Marius Bunescu, restaurare care va avea loc în cadrul proiectului "Adoptă o pictură!".

"Ne-am gândit ca de data aceasta să strângem de la marele public donaţii pentru restaurarea lucrării 'Peisaj din Sulina'. Este reprezentativă pentru zonă. Poate vin şi vizitatori care nu sunt tulceni şi prind un pic din atmosfera oraşului. Restaurarea acestei lucrări ajunge la peste 4.700 de lei", a mai spus muzeografa Laura Guţu.

Pentru a strânge banii necesari restaurării lucrării, Cinemateca de artă şi-a propus să prezinte săptămânal publicului tulcean câte o peliculă.

În proiectul "Adoptă o pictură!" din acest an sunt înscrise încă 11 lucrări aflate în patrimoniul Institutului de Cercetări Eco-Muzeale care, din diferite motive, au ajuns într-un stadiu avansat de degradare.

Proiectul Cinemateca de artă este realizat de ICEM, firma de distribuţie de film Bad Unicorn şi Asociaţia de Dezvoltare Regională Aegyssus (ADRA).

De altfel, ADRA a început în anul 2016 campania "Adoptă o pictură!" care şi-a propus să salveze lucrări de patrimoniu degradate din cauza condiţiilor de expunere şi depozitare improprii.

Cea de-a doua ediţie a evenimentului a primit sprijinul Administraţiei Fondului Cultural Naţional, iar în anul 2019 proiectul a obţinut premiul al II-lea la Gala Societăţii Civile organizată în Bucureşti.

Spre deosebire de ediţiile anterioare, cea din acest an şi-a propus să se adreseze tuturor tulcenilor care sunt dispuşi să contribuie la conservarea patrimoniului cultural, iar pe eticheta ataşată tabloului salvat pe care scria până acum numele donatorului, de data aceasta va scrie "comunitatea tulceană".

"De obicei proiectul se adresa sponsorilor care doreau să ofere bani pentru una sau mai multe picturi. Ne-am gândit că implicarea comunităţii este esenţială. Dacă nu există o comunitate care să ştie de aceste lucrări, care să simtă că s-a implicat în viaţa muzeului cumva, muzeul va rămâne un depozit pentru tulceni cel puţin", a menţionat muzeografa Laura Guţu.

În cele două ediţii de până acum ale proiectului, pentru cele 24 de lucrări restaurate, s-au primit donaţii de aproape 100.000 de lei, iar pentru cele 12 lucrări aflate într-un stadiu avansat de degradare pentru care se face colectă publică anul acesta este nevoie de circa 50.000 de lei.

Lucrările fac parte din categoriile Tezaur şi Fond ale Muzeului de Artă din Tulcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.