Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciocniri violente între doi aliați ai Rusiei - Un militar a murit iar alți trei au fost răniți

blacknews.ro
Kârgâzstan Tadjikistan

Un soldat tadjic a fost ucis marţi într-un schimb de focuri între grăniceri la frontiera contestată dintre Kârgâzstan şi Tadjikistan, unde au loc în mod regulat tensiuni, relatează o mass-media locală şi o agenţie de presă rusă, preluate de AFP, notează Agerpres.

Poliţia oraşului tadjic Isfara, situat lângă frontieră, a anunţat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că soldaţi kârgâzi au deschis focul asupra unor soldaţi tadjici, "fără motiv", marţi dimineaţa devreme. "În consecinţă, un grănicer a murit şi alte trei persoane au fost rănite", relatează agenţia de presă.

Site-ul de ştiri privat tadjic Asia-Plus a anunţat la rândul său moartea unui soldat tadjic, citând un locuitor al enclavei tadjice Voruh.

Ministerul Afacerilor Externe al Tadjikistanului, ţară închisă şi autoritară, a acuzat forţele Kârgâzstanului că au deschis primele focul şi a adăugat că un comandant al unui post frontalier a fost grav rănit, însă fără a anunţa vreun mort.

La rândul lor, serviciile de frontieră kârgâze au anunţat într-un comunicat că membri ai forţelor tadjice au deschis focul asupra unui post de frontieră kârgâz şi au acuzat Tadjikistanul că a lansat apoi lovituri de mortier. Potrivit comunicatului, calmul a revenit şi reprezentanţi ai serviciilor de frontieră ale celor două ţări sunt în discuţii.

Comunităţile frontaliere din cele două ţări sărace, foste republici sovietice, se confruntă în mod regulat pentru acces la terenuri şi apă, cu implicarea frecventă a pazei de frontieră.

Aproape jumătate din cei 970 de kilometri de frontieră dintre cele două ţări este contestată, iar progresele în ceea ce priveşte delimitarea teritoriilor au fost lente în ultimii ani.

Schimburi de focuri au avut loc de mai multe ori în ultimele luni, semn al instabilităţii situaţiei. În 2021 s-a înregistrat un număr fără precedent de confruntări între cele două părţi, confruntări care s-au soldat cu peste 50 de morţi şi au alimentat temeri privind extinderea conflictului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.