Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciolacu îl urechează 'colegial' pe Dîncu: 'Categoric a greșit. Ca ministru al Apărării nu e cazul să ai păreri personale cu război la graniță' (Video)

rfi.ro
Vasile Dîncu

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri, la podcastul EVZ, că ministrul Apărării, Vasile Dîncu (PSD), a greșit atunci când a spus că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina și că președintele Klaus Iohannis a fost îndreptățit să-l admonesteze pe ministrul PSD.

  • „Cand esti ministru ala Apararii intr-o tara cu cea mai lunga frontiera cu o tara aflata intr-un conflict armat, parerea mea este ca nu mai ai crezuri, ai o politica a statului roman si te exprimi in cunostinta de cauza pe politica pe care o are statul roman. Presedintele e comandatul suprem al armatei, nu? Asa scrie la Constitutie. Deci e indreptatit sa aiba aceasta iesire, nu am nimic impotriva. Sa ai pareri personale si crezuri eu cred ca e depasit momentul si nu e cazul sa avem pareri personale si crezuri ca ministru al Apararii intr-o perioada de conflict la granitele Romaniei”, a declarat Ciolacu despre colegul său din Guvern.

Întrebat dacă în opinia sa Vasile Dîncu a greșit, liderul PSD a răspuns: 'Daca doriti o parere personala, colegiala, categoric da'

  • `Ati vazut ca a existat si o iesire din partea presedintelui Zelenki, inseamna ca parerea ta conteaza', a continuat el. Chestionat despre o remaniere a lui Dîncu, Ciolacu a spus că „daca premierul va cere acest lucru, vom avea discutia in coalitie” dar a adăugat că declaratia recenta a lui Dincu nu e suficienta pentru a justifica o schimbare a sa din functie.

Vasile Dîncu a declarat pe 8 octombrie că negocierea reprezintă singura şansă pentru ca Rusia să facă pace cu Ucraina.

"Războiul va mai continua, (...) singura şansă a păcii poate să fie negocierea cu Rusia. Sigur, e vorba de o negociere complexă. (...) Ţările lumii, NATO, Statele Unite să negocieze pentru Ucraina garanţii de securitate şi o pace cu Rusia. Singură Ucraina nu va putea să negocieze cu Rusia, deoarece clasa politică din Ucraina în momentul acesta nu poate să îşi permită să-şi asume (...) pierderea de teritorii, o pierdere injustă până la urmă de teritorii. Ar fi o înfrângere prea mare pentru politică", a declarat Dîncu, la Prima TV.

Potrivit acestuia, Rusia are resurse să prelungească războiul. "Ideal ar fi să se ajungă la o situaţie de negociere, chiar dacă s-ar ajunge la un conflict îngheţat, negocierea tot ar face mai mult bine decât ceea ce se întâmplă acum, distrugerea de vieţi omeneşti, de bunuri", a explicat Dîncu.

Afirmația sa a făcut valuri, iar Ucraina a spus că nu poate fi pace cu Rusia atâta vreme cât armatele sale se află pe teritoriul ucrainean și că războiul se va termina doar atunci când teritoriile ocupate de ruși vor fi eliberate.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, că doar Ucraina va decide "când, cum şi ce negociază" în contextul războiului, arătând că aceasta este poziţia oficială a României şi a UE, iar unii politicieni de la noi, cu referire la ministrul Apărării, Vasile Dîncu trebuie să "citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii".

"Ucrainenii plătesc preţul de sânge în acest război şi trebuie să acceptăm ideea cu toţii că doar Ucraina va decide când, cum şi ce negociază. Această poziţie este poziţia noastră oficială, este poziţia oficială a UE şi probabil unii demnitari de la noi trebuie să citească mai frecvent revista presei să afle aceste poziţii", a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.