Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciomăgeală de secol 19 între indieni și chinezi în Himalaya. Bătaie cu bâte și pietre pe linia de demarcație (Video)

captura Twitter
ciomageala himalaya

O înregistrare video cu ceea ce pare a fi o ciocnire violentă între trupele indiene și cele chineze la frontiera din Himalaya a apărut online. În imagini se vede cum soldații se bat cu bâte și cărămizi.

Videoclipul, potrivit unui ofițer militar indian în serviciu care are cunoștință despre ciocnirile de la granița dintre China și India, a fost filmat în statul indian muntean Arunachal Pradesh, la linia de control real — granița de facto dintre cele două țări — pe 28 septembrie 2021.

CNN a contactat Ministerul Afacerilor Externe al Chinei pentru a face comentarii cu privire la acest videoclip.

Deși nu este clar cine a filmat sau a postat videoclipul, acesta a început să circule pe rețelele de socializare indiene marți, la doar câteva ore după ce Ministerul indian al Apărării a confirmat că o încăierare a avut loc la graniță vineri, în sectorul izolat Tawang din nord-estul Indiei. Este primul incident raportat în aproape doi ani.

În înregistrarea video — pe care CNN nu o poate verifica în mod independent — trupele ambelor țări sunt văzute pe un teren muntos, înconjurate de dealuri verzi, aparent neatinse de iarnă. Deși sunt separați de sârmă ghimpată, imaginile par să arate cum trupele indiene îi bat pe soldații chinezi cu arme improvizate, inclusiv ceea ce par a fi bețe de lemn și țevi de metal. În câteva cazuri, soldații indieni pot fi văzuți aruncând cu cărămizi sau pietre.

Mulți dintre soldații chinezi, adunați de cealaltă parte a sârmei, par, de asemenea, să aibă în mână bastoane lungi sau bâte.

În cele din urmă, sârma ghimpată se prăbușește și soldații indieni avansează, ceea ce îi determină pe soldații chinezi să sară peste un zid mic de piatră și să părăsească zona, în aplauzele părții indiene.

O sursa din armata indiană a declarat că agresiunile sunt frecvente din cauza percepțiilor diferite ale celor două părți asupra frontierei.

Mai mulți experți care au vorbit pentru CNN au fost de acord că înregistrarea video nu înfățișează o ciocnire recentă, având în vedere lipsa zăpezii. Cu toate acestea, videoclipul oferă o perspectivă asupra tensiunilor actuale, despre care informațiile sunt, de obicei, foarte restricționate de către autorități

Ciocniri la frontieră

Cele două țări nu sunt de acord cu privire la locația exactă a graniței și ambele se acuză în mod regulat una pe cealaltă de depășirea ei sau de încercarea de a-și extinde teritoriul.

Deși de-a lungul anilor au avut loc o serie de încăierări, în mare parte neletale, cu privire la poziția frontierei, tensiunile au escaladat brusc în iunie 2020, când luptele corp la corp între cele două părți s-au soldat cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și patru chinezi.

Experții spun că alte încăierări care au izbucnit de atunci au fost minimalizate de autorități. Dar, spre deosebire de acele incidente aparent minimalizate, încăierarea de vineri a fost raportată de presa indiană. Această acoperire, precum și presiunea din partea opoziției politice interne, ar fi putut împinge guvernul indian să discute incidentul în mod public.

Vorbind, marți, în fața parlamentarilor, ministrul indian al Apărării Rajnath Singh a învinuit trupele chineze că au avut o tentativă de a schimba „unilateral” status quo-ul, încercând să treacă linia de control (LAC), frontiera de facto a celor două țări.

Deși sursa videoclipului recent apărut nu este clară, momentul publicării sale — la scurt timp după ce autoritățile indiene au confirmat confruntarea de vineri din Tawang — a ridicat semne de întrebare.

Videoclipul pare să arate „o victorie indiană", a declarat Ian Hall, director adjunct al Griffith Asia Institute. „Cred că a fost difuzată pentru a întări povestea guvernului indian că apără cu fermitate pretențiile Indiei".

Ministerul de Externe al Chinei nu a recunoscut în mod direct incidentul în cadrul unei conferințe de presă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.