Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciomăgeală în Guvern din cauza justiției. Lider UDMR: Încep să am dubii că Stelian Ion se pricepe la ceea ce face

lsj.com.au
justitie

Liderul deputaţilor UDMR, Csoma Botond, consideră că subiectul referitor la înfiinţarea Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie, care a blocat punctual coaliţia de guvernare, este politizat de către ministrul Justiţiei, Stelian Ion, altele fiind de fapt problemele reale din justiţie.

  • Context: Ministrul Justiţiei, Stelian Ion (USR), a susţinut marţi că Secţia specială a fost un "ciomag" gândit de PSD împreună cu UDMR împotriva magistraţilor. "UDMR a susţinut ca magistraţii au nevoie de anumite garanţii, suplimentar faţă de garanţiile pe care le au toţi cetăţenii, şi amendamentul pe care l-au susţinut a fost acesta, pe care îl consider foarte grav, pentru că rupe din competenţa DNA. (...) Menţinerea Secţiei speciale înseamnă o lovitură dată DNA, înseamnă o lovitură dată luptei împotriva corupţiei şi asta este împotriva intereselor României. (...) Chestiunea aceasta cu abuzurile DNA a fost folosită ani de zile, în anumite zone, pentru a afecta această instituţie. (...) UDMR continuă discursul din 2017-2018, pe care îl avea împreună cu PSD", a declarat la TVR Stelian Ion.

"Declaraţia ministrului Justiţiei referitoare la faptul că noi folosim ca un ciomag Secţia specială sau vrem ca magistraţii să se teamă este o bazaconie, ca să nu spun o prostie. Avem motive să credem că independenţa magistraţilor a fost afectată. Acel raport al Inspecţiei Judiciare din 2019 spune cu subiect şi predicat care au fost neregulile grave din sistemul judiciar. Noi, prin acest amendament, nu dorim altceva decât să asigurăm o independenţă reală a judecătorilor şi un sistem de" checks and balances" în sistemul justiţiei. Să vii tu ca ministru cu un discurs eminamente politic - deci a politizat subiectul, nu discuţi despre problemele reale - şi vii să ne ataci din punct de vedere politic, pentru că avem o altă opinie privind funcţionarea sistemului, este inacceptabil. Eu până acum credeam că domnul ministru se pricepe la ceea ce face, dar încep să am dubii în legătură cu acest subiect, când spune asemenea prostii - că noi dorim ca magistraţii să se teamă sau folosim ca un ciomag SIIJ împotriva magistraţilor. Dimpotrivă, chiar dorim ca magistraţii să fie independenţi şi să poată lua hotărâri potrivit legii şi potrivit conştiinţei proprii, cum prevede legea", a declarat pentru AGERPRES deputatul UDMR.

Potrivit acestuia, ridicarea MCV nu este condiţionată de refacerea competenţei DNA în legătură cu anchetarea magistraţilor, ci de reforma reală din justiţie.

"Această teză că ridicarea MCV-ului este condiţionată de refacerea competenţei DNA-ului în legătură cu anchetarea magistraţilor este falsă. Ridicarea MCV-ului este condiţionată de celelalte reforme structurale pe care domnul ministru însă nu le-a făcut şi nu le-a propus. De 6 luni suntem la guvernare, iar dânsul are această obsesie cu competenţa DNA-ului privind anchetarea magistraţilor. Sunt problemele reale din justiţie, problemele structurale pe care trebuie să le rezolvăm - numirile procurorilor de rang înalt şi alte chestiuni care sunt foarte importante din punctul de vedere al funcţionării justiţiei, şi cred că din această cauză MCV-ul nu va fi ridicat, pentru că nu există o reformă reală. Există un discurs politic, o obsesie politică a ministrului, dar în realitate nu se întâmplă nimic", a spus Csoma Botond.

El a adăugat că "ar fi o prostie" ca acest subiect minor să ducă la destrămarea coaliţiei de guvernare.

"Este un blocaj pe un subiect punctual minor. Nu cred că asta va duce la destrămarea coaliţiei - ar fi o prostie şi din partea USR şi a noastră. Eu cred că trebuie să purcedem la treabă şi să vină domnul ministru şi să spună ce planuri are cu privire la reforma reală din justiţie, şi să discutăm pe baza problemelor reale. Şi cred că MCV-ul va fi ridicat dacă va fi o reformă reală în justiţia din România", a arătat Csoma Botond.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.