Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ciprian Constantin Șerban: Minoritatea tătară contribuie la patrimoniul cultural bogat al Dobrogei

Ciprian Serban/ Facebook
Ciprian Serban

În declarația politică susținută miercuri, 11 decembrie, deputatul nemțean Ciprian-Constantin Șerban transmite următorul mesaj: ,,Pe data de 10 decembrie am sărbătorit Ziua Internațională a Drepturilor omului. Acest important fundament al protecției drepturilor omului ne face să ne gândim la câteva teme conexe, esențiale astăzi,și anume toleranță, incluziune și respect pentru toate comunitățile minoritare, oriunde s-ar afla acestea. Ziua Internațională a Drepturilor omului ne oferă, așadar, cadrul necesar pentru a aminti una dintre minoritățile din România, prea puțin menționată în discursul public, și care își celebrează ziua aniversară în fiecare an la data de 13 decembrie. Este vorba despre Ziua etniei tătare din România, marcată la 13 decembrie încă din anul 2006”.

Ciprian-Constantin Șerban menționează în continuare: ,,Majoritatea tătarilor din România sunt crimeeni,veniți în Dobrogea după anexarea Crimeei de către Imperiul Țarist în 1783. După obținerea independenței României în 1878, o mare parte a acestora au plecat, astfel încât de la 21%, cât era ponderea tătarilor în Dobrogea,s-a ajuns astăzi la doar câteva procente. Un număr restrâns de tătari din România sunt tătarii nogai, descendenți mongoli și turci. Patrimoniul cultural al tătarilor face parte din istoria culturală a spațiului românesc și trebuie păstrat ca atare. Geamiile sau moscheile dobrogene sunt reprezentative în acest sens, având valoare istorică, iar cea mai importantă din acest punct de vedere este Geamia Esmahan Sultan din Mangalia, construită în anul 1456.

Citește și: Ion Iliescu dă cărțile pe față, într-o ultimă reacție maraton: Precizări pentru ISTORIE

Prezența unor comunități restrânse de tătari pe pământ românesc este atestată încă din secolul al XIII-lea. Prezențe tătare au fost în decursul istoriei și în zona Moldovei, iar aici menționăm printre altele și județul Neamț,unde au existat chiar sate tătărești, cum ar fi Timișești, atestat istoric încă de la începutul secolului al XIII-lea. Tătarii și-au făcut prezența și în alte zone, identitatea lor tradițională și religioasă contribuind la diversitatea culturală a spațiului românesc.

Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România (UDTTMR) organizează și în acest an festivități speciale în zonele în care locuiesc minorități tătare. De exemplu, la Tulcea, festivitățile vor avea loc la Muzeul Casa Avramide, unde va avea loc și un simpozion. De asemenea, și la Casa de Cultură din Mangalia vor avea loc manifestări culturale cu prezența unor critici în istoria artelor, a unor cadre didactice universitare ce vor dialoga pe tema istoriei și civilizației tătărești. O carte foarte interesantă pentru a cunoaște această minoritate este„Înțeleptul din Dobrogea. Despre tătarii din România”, scrisă de Nuredin Ibram. Această carte se dorește a fi, așa cum afirmă chiar autorul „o carte de identitate, a Comunității Tătare, Comunității Turco-Tătare din România, un Personaj Colectiv, un tot unitar organic””.

Ciprian-Constantin Șerban conchide: ,,Minoritatea tătară contribuie la patrimoniul cultural bogat al Dobrogei, iar istoria și specificul ei merită a fi cunoscute și valorificate în lumina patrimoniul cultural universal. Respectul acordat minorităților este una dintre valorile europene, întrucât instituțiile europene și-au consolidat poziția față de abordarea problematicii minorităților prin numeroasele abordări legislative din istoria lor, indiferent că vorbim de articolul 2 și 3 din Tratatul privind Uniunea Europeană; articolele 10, 21 și 22 din Carta drepturilor fundamentale a UE; Directiva 2000/43/CE a Consiliului din 29 iunie 2000 privind egalitatea rasială, sau alte convenții, rezoluții sau rapoarte în acest sens.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.