Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cipru: Dezacord în privinţa hărţilor, susţine Ankara

iBalkan.net
cipru

Delegaţiile rivale la negocierile privind viitorul Ciprului nu au reuşit să ajungă la un acord asupra traseului noilor frontiere interne din Cipru, fiecare considerând "inacceptabilă" propunerea celeilalte părţi, a declarat sâmbătă ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, relatează AFP citata de agerpres.

Şeful diplomaţiei de la Ankara a afirmat că delegaţia cipriotă greacă şi delegaţia cipriotă turcă au trimis amândouă scrisori secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în care "spun că nu acceptă hărţile pe care le-au văzut" legat de acest traseu. 

O săptămână de negocieri, organizate de ONU la Geneva între preşedintele cipriot grec, Nicos Anastasiades, şi liderul cipriot turc, Mustafa Akinci, au dat naştere speranţei că va fi posibil un acord rapid pentru reunificarea insulei, divizată din 1974. 

Pentru prima dată după 42 de ani, fiecare parte a dezvăluit miercuri viziunea sa asupra manierei de a trasa noile limite administrative interne pe viitor. 

Speranţele au fost spulberate însă vineri, negocierile eşuând în privinţa spinoasei chestiuni a prezenţei militare turce în nordul Ciprului. 

Preşedintele cipriot, Nicos Anastasiades, şi ministrul grec de externe, Nikos Kotzias, care au participat la tratativele de la Geneva, au fost categorici: nu va exista o soluţie fără retragerea celor aproximativ 30.000 de soldaţi turci, Atena vorbind chiar despre o armată de "ocupaţie". 

Reacţia preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, nu s-a lăsat aşteptată. "Nu se pune problema unei retrageri totale a soldaţilor turci", a afirmat liderul de la Ankara. 

Hărţile schimbate miercuri nu vor fi făcute publice, ONU exprimându-şi speranţa că părţile implicate vor ajunge în final la un compromis.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.