Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Circ într-o țară exotică: Președintele și Congresul s-au suspendat reciproc

peru

Situația politică din Peru este incertă, după ce președintele țării, Martin Vizcarra, și Parlamentul peruan s-au suspendat reciproc, relatează site-ul publicației Le Figaro, potrivit MEDIAFAX.

Citește și: ULTIMĂ ORĂ Viorica Dăncilă, întâmpinată de protestatari la Ploiești: 'Ghița e în Serbia/ Nu ne mai alungați tinerii'

Președintele din Peru, Martin Vizcarra, a anunțat luni, într-un discurs televizat, dizolvarea Parlamentului de la Lima, pentru prima dată după anul 1992, și convocarea de alegeri legislative anticipate pe 26 ianuarie, justificând această decizie în baza unei crize instituționale interne.

Ca reacție la demersul președintelui peruan, Congresul, dominat de opoziția de dreapta, a votat cu o majoritate de 86 din cei 130 de parlamentari pentru suspendarea președintelui Vizcarra, acuzându-l de „incapacitate morală”. Legislativul peruan l-a numit în funcția de președinte interimar pe vicepreședintele Mercedes Araoz.

„Ne aflăm în pragul unei lovituri de stat”, a declarat deputatul Jorge Del Castillo, aliat al opoziției președintelui, dreapta populistă, justificând hotărârea parlamentară. „Sperăm că forțele armate și poliția nu se vor alătura acestei mascarade”, a afirmat acesta în cadrul aceleiași declarații.

Parlamentul de la Lima se va reuni vineri pentru a vota moțiunea de demitere definitvă a președintelui, conform declarațiilor făcute de președintele Legislativului peruan, Pedro Olaechea.

Citește și: Dincă bagă anchetatorii ÎN SPERIEȚI: Criminalul din Caracal are tendințe sinucigașe

Această criză politică internă reprezintă apogeul unei dispute politice, recurente în ultimii ani la nivelul autorităților de la Lima, asupra modului de numire a judecătorilor de la Tribunalul constituțional. Instituția, cea mai înaltă instanță de judecată peruană, gestionează în prezent cererea de eliberare din arest a liderului opoziției, Keiko Fujimori, fiica fostului președinte Alberto Fujimori, condamnată într-un caz de corupție de mare amploare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.